Na hlavný obsah

Premiér Fico chce zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine. Konflikt sa tým len sotva zmení, reaguje hovorca Kremľa Peskov

Podiel Slovenska na dodávkach zbraní podľa D. Peskova nebol taký veľký.

Premiér Fico chce zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine. Konflikt sa tým len sotva zmení, reaguje hovorca Kremľa Peskov
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti. Foto: TASR/Pavol Zachar

Zámer novej slovenskej vlády zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine konflikt len sotva zmení, uviedol vo štvrtok (26. 10.) podľa agentúry AFP hovorca Kremľa. O nulovej vojenskej pomoci Ukrajine hovoril novovymenovaný predseda slovenskej vlády Robert Fico. Slovensko ale podľa Kremľa zohráva len minimálnu úlohu v dodávkach západných zbraní Kyjevu.

„Podiel Slovenska na dodávkach zbraní (Kyjevu) nebol v skutočnosti až taký veľký, a preto (rozhodnutie zastaviť vojenskú pomoc Bratislavy) celý proces ledva ovplyvní,“ povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Ten zároveň znovu obvinil Spojené štáty, že svojou pomocou Ukrajine prilievajú olej do ohňa.

„Hlavným hýbateľom tohto procesu vôbec nie je Kyjev, ale Spojené štáty. Preto čím dlhšie budú USA prilievať olej do ohňa svojimi krokmi, svojou priamou angažovanosťou v konflikte, tým dlhšie bude pokračovať. Ale rovnako to nebude schopné zmeniť chod udalostí. Rusko dosiahne svoje ciele,“ zdôraznil hovorca Kremľa podľa štátnej agentúry TASS.

Fico vystupoval proti vojenskej pomoci Ukrajine už pred septembrovými parlamentnými voľbami, ktoré jeho strana vyhrala. Vo štvrtok prisľúbil, že nebude hlasovať za žiadne sankcie proti Rusku, ak by poškodili aj Slovensko.

Ficov postoj môže poškodiť zbrojovky

Slovensko do nástupu Ficovej vlády patrilo k silným podporovateľom Ukrajiny, ktorých pomáhalo aj vojenskými dodávkami, a rovnako sa radilo k zástancom protiruských sankcií. Ficov postoj znamená, že po Maďarsku je Slovensko druhou krajinou Vyšehradsekej skupiny (V4 – Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko), ktorá odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu.

Komentátori poukazujú na to, že Ficov negatívny postoj k vojenskej pomoci Ukrajine by paradoxne mohol poškodiť slovenské zbrojovky, ktoré po chudých rokoch zažívajú lepšie časy práve pre oživenie dopytu po ich produkcii v dôsledku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Týka sa to aj vlajkovej lode slovenského zbrojného priemyslu, samohybných húfnic Zuzana 2. Tie sa teraz pre Ukrajinu vyrábajú v rámci komerčného kontraktu.

Slovenská štátna firma Konštrukta-defence na začiatku augusta odovzdala Ukrajine ďalšie dva kusy samohybných húfnic Zuzana 2. Sú to prvé delostrelecké súpravy z celkovo 16, ktorých výrobu financujú Dánsko, Nórsko a Nemecko. Podľa vtedajšieho vyjadrenia slovenského ministerstva obrany všetky sľúbené slovenské húfnice Ukrajinci dostanú do konca roka 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko