Na hlavný obsah

Liek pomohol pacientom schudnúť, dokázali to testy: Využíva sa už dnes, ale na iný účel

Liek na obezitu však zatiaľ nie je schválený.

Liek pomohol pacientom schudnúť, dokázali to testy: Využíva sa už dnes, ale na iný účel
Na snímke obézny muž. Foto: Unsplash

Liek na cukrovku druhého typu by mohol liečiť aj obezitu. Nový výskum zverejnený v odbornom žurnále Nature Medicine naznačuje, že skúmaný liek spoločnosti Eli Lilly v klinickej štúdii znižuje hmotnosť. Jednak veľmi rýchlo a súčasne aj nečakane účinne a bez silných vedľajších účinkov.

V klinických testoch ľudia, ktorí liek užívali, podstatne schudli, na rozdiel od tých, ktorí užívali placebo. Spravodajský portál ČT24 upozornil na to, že táto štúdia nie je jediná, ktorá účinnosť látky dokázala potvrdiť. Menšie výskumy jej účinnosť odhadovali na 20 percent, čo je percento hmotnosti, ktorú pomohla ľuďom zapojeným do testovania schudnúť.

Štúdie však mohli sledovať len krátkodobé vedľajšie účinky liekov, ktoré by pacienti zrejme museli užívať doživotne. Dlhodobé riziká sú tak ešte predmetom výskumu, ako aj ich ďalšie prínosy.

Presnejšie, po sedemdesiatich dvoch týždňoch užívania lieku schudli o 25 percent. Podľa štúdie skupina užívajúca placebo schudla len o 4,8 percenta. Účinná látka, ktorú vedci vyskúšali, sa volá tirzepatid. Jej najväčšou výhodou je, že sa už dnes využíva na liečbu, takže sú detailne preskúmané jej možné vedľajšie účinky. Lekári s ňou už dlhšie ako rok liečia cukrovku druhého typu.

Funguje tak, že v sebe kombinuje dve umelo vyrobené verzie hormónov, ktoré sú dôležité na riadenie metabolizmu GLP-1 a GIB. Tento liek na obezitu zatiaľ nie je schválený. Po úspechu v klinických testoch a záveroch štúdie by ho mali americké úrady schváliť pravdepodobne na prelome rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet