Na hlavný obsah

Ministerstvo obrany rozširuje arzenál, za financie z fondu nakúpi tisíce útočných pušiek

Nové pušky sú kompatibilné s už obstaranými.

Ministerstvo obrany rozširuje arzenál, za financie z fondu nakúpi tisíce útočných pušiek
Ilustračná snímka vojakov so zbraňami. Foto: Unsplash

Ministerstvo obrany (MO) SR využije financie z fondu USA na 5 000 útočných pušiek M4A1 s príslušenstvom v celkovej hodnote 17,37 milióna dolárov (približne 16,23 milióna eur). Vyplýva to z informatívneho materiálu, ktorý v stredu (4,10.) vzala na vedomie vláda.

„Finančné prostriedky na obstaranie útočných pušiek M4A1 sa plne hradí z fondov FMF (Foreign Military Financing – zahraničné vojenské financovanie). Odvod 20 percent DPH z ceny sa uhradí v čase jednotlivých dodávok z prostriedkov Ministerstva obrany SR,“ skonštatoval rezort.

Ozbrojené sily (OS) SR by mohli dostať pušky kalibru 5,56 milimetra vrátane technickej pomoci, súprav na údržbu, náhradných dielov a dokumentácie. Dodávka sa očakáva v priebehu roka 2025. Nové pušky sú podľa rezortu kompatibilné s už obstaranými, ako aj puškami a muníciou používanou vo viacerých členských štátoch Aliancie.

Armáda má zastarané zbrane

„MO SR vyjadruje potrebu obstarania takéhoto typu zbraní už dlhodobo. Vyčlenené finančné prostriedky dávajú vysoký predpoklad toho, aby sa začala modernizácia a výmena zastaraných útočných pušiek a prechod OS SR na nový typ primárnej zbrane profesionálneho vojaka,“ vysvetlil rezort. Pušky vyrába firma Colt’s Manufacturing Company, LCC.

V súčasnosti má armáda vo výzbroji buď morálne a technicky zastarané útočné pušky, ktoré nevyhovujú podmienkam vedenia bojovej činnosti v modernej dobe, alebo modernejšie útočné pušky, ktoré síce vyhovujú po technickej aj funkčnej stránke, avšak neboli obstarané v dostatočných počtoch. Cieľovou ambíciou MO SR je zabezpečiť pre OS SR 24 777 útočných pušiek kalibru 5,56 milimetra s príslušenstvom.

Grant USA vo výške 200 miliónov dolárov (191 mil. eur) na modernizáciu a profesionalizáciu OS SR už rezort využil aj na 160 ľahkých taktických viacúčelových vozidiel (JLTV) 4×4 od spoločnosti Oshkosh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko