Na hlavný obsah

Most pri banskobystrickej malej železnici pre autá uzavreli pred dvoma rokmi. Teraz po ňom neprejdú ani chodci

Obchádzka chodcom zaberie približne 20 minút.

Most pri banskobystrickej malej železnici pre autá uzavreli pred dvoma rokmi. Teraz po ňom neprejdú ani chodci
Na snímke most v Banskej Bystrici.

Viac ako 60-ročný most v Banskej Bystrici, ktorý vedie na malú železničnú stanicu, budú búrať. Mesto o tom rozhodlo po kontrole, ktorá ukázala že je v havarijnom stave. Občania ho budú musieť obchádzať dlhšou trasou.

Most pri malej železničnej stanici v centrálnej časti Banskej Bystrice pre autá uzavreli už pred dvoma rokmi. Keď mesto začne s búracími prácami, neprejdú ním ani chodci. Obchádzka povedie cez Ulicu 9. mája a chodcom zaberie približne 20 minút.

Výsledky diagnostiky mosta ponúkli dve riešenia. „Buď jeho rekonštrukciu, čo by predĺžilo jeho životnosť o 20 rokov alebo o niečo drahšiu kompletnú výmenu nového mosta. Ten by mohol potom slúžiť 50 až 100 ďalších rokov,“ uviedol zástupca primátora Banskej Bystrice Jakub Gajdošík.

Stavu mosta pri malej železničnej stanici v Banskej Bystrici sa venoval redaktor RTVS Martin Do:

Samospráva sa prikláňa k výstavbe nového mosta a spustila prípravu projektov.
Podľa odborníkov by to nemusela byť len obyčajná technická stavba. „Pôvodný most, ktorý bol na tom mieste, bol z pera architekta Emila Beluša. Ja si myslím, že to je tradícia, na ktorú by sme vedeli aj nadviazať. Myslím si, že by to nemal byť len nejaký technický most,“ povedal architekt a poslanec mesta Banská Bystrica Tomáš Sobota.

Búracie práce naplánovali na druhú polovicu budúceho roka. Samospráva počíta aj s opravou mosta na Mládežníckej ulici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny