Na hlavný obsah

Na ceste k chatárskej osade sa objavili betónové kvádre, ktoré ju blokujú. Je za tým nový majiteľ pozemku, teraz si kladie podmienky

Prípad už rieši polícia.

Na ceste k chatárskej osade sa objavili betónové kvádre, ktoré ju blokujú. Je za tým nový majiteľ pozemku, teraz si kladie podmienky
Na snímke betónové kvádre. Foto: RTVS

Na prístupovej ceste k chatárskej osade pri Tepličke na Spiši, sa objavili mohutné betónové kvádre. Údajne ich tam dal priviezť jeden z majiteľov pozemkov pod cestou. Do lokality sa nevedia dostať majitelia chát ani záchranné zložky. Prípad už rieši polícia.

Takto radikálne sa nový majiteľ pozemku, ktorý zasahuje aj do prístupovej cesty k chatovej osade, rozhodol znepríjemniť život mnohým ľuďom. 

Prekážkam na prístupovej ceste sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

„Chatová osada má viac ako 100 chát. Majitelia chát majú zatarasenú cestu, kvôli týmto betónom. Urobil podľa mňa protizákonnú vec nový majiteľ pozemkov, ktorý tieto pozemky kúpil aj s už existujúcou cestou,” uviedol starosta Tepličky Peter Lačný.

Chatári sú poriadne nahnevaní. Podľa starostu je tento stav neakceptovateľný. “Jednak je tu zabránené prístupu majiteľom chát k ich pozemkom, k ich vlastníctvu. A čo je veľmi dôležité, je zamedzený prístup akýmkoľvek záchranným zložkám. Toto je veľký problém,” dodal.

Do chatovej osady vedie aj poľná cesta. Tá je však vo veľmi zlom stave a často nezjazdná. “Určite by sme sem nevedeli prísť. Keby bola zima, tak už vôbec nie. Jedine na štvorkolkách,” vysvetlil chatár spod Tepličky a profesionálny hasič Ľuboš Sabol.

Viacerí ľudia sa snažili pomedzi bariéry prejsť autom, no skončilo to škrabancami na karosérii. 

Podmienka prenájmu pozemku

Majiteľ pozemku, ktorý tu zatarasil prístupovú cestu, sa pred kamerou vyjadrovať odmietol. Mimo záznam RTVS povedal, že obrovské balvany odstráni až vtedy, ak mu obec bude platiť ročne za prenájom pozemku 175 eur.

“Ako obec to jednoznačne vnímame ako vydieranie a určite sa vydierať nenecháme. Nebudeme túto cestu riešiť, pretože tá cesta je v rámci verejného záujmu,” spresnil starosta Tepličky.

Starosta podal na majiteľa pozemku trestné oznámenie. “V súčasnej dobe sa vykonávajú procesné úkony na doplnenie trestného oznámenia a následne bude ustálená právna kvalifikácia skutku,” uviedla hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

Keďže časť prístupovej cesty k chatovej osade je aj v katastri mesta Spišská Nová Ves, podnet poslali aj na tamojší mestský úrad. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny