Na hlavný obsah

Do Gazy sa dostal ďalší konvoj s pomocou. Po sľubnom začiatku prišli problémy, priblížil námestník generálneho tajomníka OSN

Obyvatelia pásma Gazy čelia nedostatku potravín, vody a liekov.

Do Gazy sa dostal ďalší konvoj s pomocou. Po sľubnom začiatku prišli problémy, priblížil námestník generálneho tajomníka OSN
Griffiths vysvetlil, že hlavným problémom je režim kontroly prichádzajúcich kamiónov. Foto: TASR/AP

Konvoj 17 kamiónov s humanitárnou pomocou prešiel v nedeľu cez hraničný priechod Rafah do pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním na egyptské štátne médiá. Ide o druhú zásielku pomoci z Egypta do Gazy od soboty, keď cez hraničný priechod Rafah prešlo 20 kamiónov s humanitárnou pomocou.

Odoslanie ďalšej pomoci z Egypta do palestínskej enklávy potvrdili aj reportéri agentúry AFP.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths predtým v rozhovore pre spravodajskú stanicu Sky News povedal, že nie je jasné, či bude v nedeľu z Egypta do pásma Gazy odoslaná ďalšia humanitárna pomoc.

„Dnes (v nedeľu) sme dúfali vo viac… Nie som si istý, či to dosiahneme. Momentálne intenzívne rokujeme s Izraelčanmi, Egypťanmi, mimochodom s obrovskou pomocou od Spojených štátov,“ povedal Griffiths v súvislosti s dodávkami pomoci cez hraničný priechod Rafah.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti uviedol, že začiatok prúdenia humanitárnej pomoci do pásma Gazy v sobotu bol „veľmi dobrý začiatok, ale ani zďaleka to nestačí“.

Griffiths vysvetlil, že hlavným problémom je režim kontroly prichádzajúcich kamiónov. Podľa jeho slov by mali byť takéto kontroly „efektívne, rýchle“ a snáď aj náhodné. „Ak dnes kamióny nevyštartujú, určite očakávame, predpokladáme a plánujeme, že pôjdu zajtra,“ uzavrel.

Obyvatelia pásma Gazy čelia veľkému nedostatku potravín, vody a liekov od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra a následných odvetných útokoch izraelskej armády. Boje si na oboch stranách vyžiadali stovky obetí a tisícky zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet