Na hlavný obsah

Nie každá strana s miliónovou kampaňou dostane príspevok za voľby: Peniaze vyplatia len deviatim z nich

Najviac peňazí dostane Smer, nárok má však aj Republika.

Nie každá strana s miliónovou kampaňou dostane príspevok za voľby: Peniaze vyplatia len deviatim z nich
Niektoré kampane boli predražené, nie však všetky strany majú nárok na štátny príspevok za voľby. Foto: RTVS

Štát vyplatí niektorým stranám príspevok za voľby. Nárok má celkovo deväť strán, ktoré vo voľbách získali viac ako 3 percentá hlasov. Napriek miliónovej kampani ostanú bez príspevku napríklad Demokrati a Sme rodina.

Bilbordy, letáky, mítingy – politické strany na predvolebnú kampaň minuli milióny eur. Finančné výdavky niektorým pokryje príspevok za voľby.

„V týchto voľbách vidíme, že tá kampaň dražie. Predtým tie úspešné strany minuli asi milión. Teraz tie úspešné strany už štyri museli minúť po dva milióny eur a bude to ešte aj viac, ďalšie tri asi prekročia túto hranicu,“ skonštatovala analytička Transparency International Slovakia (TIS) Martina Hilbertová.

Štátnemu príspevku za voľby sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Nárok na príspevok má každá strana, ktorá vo voľbách získala nad 3 percentá. Víťazný Smer by mohol dostať viac ako 23 miliónov eur. Progresívne Slovensko vyše ako 18 miliónov eur a Hlas-SD niečo nad 15 miliónov eur. Trojkoalícia OĽANO-Za ľudí a Kresťanská únia by mala dostať takmer 9,5 milióna. Nasledujú KDH, SaS a Slovenská národná strana.

Hoci zostali pred bránami parlamentu, peniaze od štátu dostane aj hnutie Republika a strana Aliancia.

Nové a malé strany sú v nevýhode

Príspevok za voľby podľa zákona tvoria tri časti. „Príspevok za hlasy, tento získava politická strana za každý hlas, 1 percento z priemernej mzdy v národnom hospodárstve, potom tu máme príspevok na činnosť, ktorého výška je obdobná. Tretí príspevok, na ktorý majú nárok len tie politické strany, ktoré sa dostali do parlamentu. Je to príspevok na mandát,“ priblížil predseda štátnej komisie pre voľby Ladislav Orosz.

TIS tvrdí, že je lepšie, keď sa strany snažia získavať malých darcov a sponzorov. Mnohé z nich si berú pôžičky. Platný systém so štátnymi príspevkami podľa nich môže uškodiť menším a novým stranám.

„Dnes sú zvýhodnené oveľa viac tie strany, ktoré boli v minulých voľbách úspešné. OĽANO získalo skoro 20 miliónov ako štátne príspevky, Smer mal 14,6, no, a tí noví… V podstate majú dnes niektorí aj problém splácať pôžičky, ako napríklad Demokrati,“ priblížila Hilbertová.

Bez príspevku zostanú hnutie Sme rodina a strana Demokrati. Demokratov od peňazí zo štátnej pokladnice delilo 2 000 hlasov. Majú však nárok aspoň na vrátenie kaucie za voľby vo výške 17-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko