Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za ekonomiku získala Američanka. Je len treťou ženou, ktorá toto ocenenie dostane

Po týždni tak skončilo udeľovanie prestížnych cien.

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získala Američanka Claudia Goldinová za prehĺbenie znalostí o uplatnení žien na trhu práce. Je iba treťou ženou, ktorá ocenenie dostane. Oznámila to v pondelok (9. 10.) švédska Kráľovská akadémia vied.

„Pochopenie úlohy žien v pracovnom procese je pre spoločnosť dôležité. Vďaka priekopníckemu výskumu Claudie Goldinovej teraz vieme oveľa viac o základných faktoroch a o tom, ktoré prekážky bude možno potrebné v budúcnosti odstrániť,“ povedal predseda výboru pre udelenie ceny Jakob Svensson.

Podľa vyhlásenia švédskej akadémie 77-ročná Goldinová poskytla prvý ucelený opis zárobkov a účasti žien na trhu práce v priebehu stáročí. Jej výskum odhalil príčiny zmien aj hlavné zdroje pretrvávajúcich rozdielov medzi mužmi a ženami na trhu práce.

Cenu za ekonómiu získala žena zatiaľ iba dvakrát. V roku 2009 to bola Američanka Elinor Ostromová a v roku 2019 Francúzka Esther Duflová, ktorá bola zároveň aj najmladším laureátom tejto ceny.

Nobelova cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny určené vynálezcom dynamitu Alfredom Nobelom v jeho závete z roku 1895. Udeľuje sa od roku 1968 a absolútnu väčšinu nositeľov ocenení tvoria Američania.

Vlani získala cenu trojica amerických vedcov Ben Bernanke, Douglas Diamond a Philip Dybvig za výskum bánk a finančných kríz, ktorý mal praktický význam pri regulácii finančných trhov a riešení finančných kríz.

Po týždni tak skončilo vyhlasovanie tohtoročných nositeľov prestížnych cien. Postupne zverejnili mená laureátov ocenení za lekárstvo, fyziku, chémiu, literatúru a mier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika