Na hlavný obsah

Nobelovu cenu za mier získala väznená iránska aktivistka Narges Mohammadíová

Na Nobelovu cenu za mier bolo tento rok nominovaných 351 kandidátov.

Nobelovu cenu za mier získala väznená iránska aktivistka Narges Mohammadíová
Iránska spisovateľka Narges Mohammadiová. Foto: TASR/AP

Nórsky Nobelov výbor v piatok (6. 10.) o 11.00 h. SELČ oznámil laureátku Nobelovej ceny za mier. Získala ju väznená iránska ľudskoprávna aktivistka Narges Mohammadíová, ktorá dlhé roky bojuje proti útlaku žien v Iráne a za dodržiavanie ľudských práv a slobodu pre všetkých.

„Tohtoročná Nobelova cena je tiež vyznamenaním státisícov ľudí, ktorí v predchádzajúcom roku demonštrovali proti iránskemu teokratickému režimu, ktorý diskriminuje a utláča ženy,“ dodal Nobelov výbor.

Odsúdili ju na ďalších osem rokov

Aktivistka Narges Mohammadíová, ktorá bojuje proti útlaku žien v Iráne a za dodržiavanie ľudských práv a slobody pre všetkých, bola naposledy vlani v januári odsúdená na osemročný trest odňatia slobody. Zatkli ju v novembri 2021, keď sa zúčastnila spomienkovej akcie za obete protivládnych protestov z roku 2019.

Na slobodu sa pritom dostala až v roku 2020, keď si odpykala osem a pol roka z pôvodne desaťročného trestu. Vyniesol ho nad ňou revolučný súd za ohrozovanie bezpečnosti krajiny, šírenie protivládnej propagandy a vedenie nelegálnej skupiny.

Mohammadíová bola v minulosti blízkou spolupracovníčkou inej iránskej laureátky Nobelovej ceny za mier Šírín Ebadíovej, ktorá toto centrum založila a žije teraz v exile.

Iránske ženy vyšli pred rokom do ulíc protestovať proti úmrtiu mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Tá zomrela vo väzbe, keď ju zadržala mravnostná polícia kvôli tomu, že mala údajne príliš voľne nasadený hidžáb – šátok, ktorý ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

Na Nobelovu cenu za mier bolo tento rok nominovaných 351 kandidátov: 259 jednotlivcov a 92 organizácií. Ide o druhý najvyšší počet v histórii. Najviac, 376, kandidátov bolo navrhnutých v roku 2016. Vlani ocenenie získal bieloruský disident Ales Bjaljacki, ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinské Centrum pre občianske slobody.

Cena za mier je predposlednou Nobelovou cenou, ktorú tento rok ohlásili. Postupne tento týždeň oznámili laureátov ocenení za lekárstvo, fyziku, chémiu a literatúru. V pondelok (9. 10.) sa verejnosť dozvie meno nositeľa tohtoročnej ceny za ekonómiu.

Slávnostné odovzdanie cien naplánovali na 10. decembra, teda na výročie úmrtia zakladateľa ceny a vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela. Tento rok by sa mala s cenou spojiť odmena vo výške 11 miliónov švédskych korún (takmer 950-tisíc eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet