Na hlavný obsah

O život ide aj predčasne narodeným deťom. Nemocniciam v pásme Gazy chýba palivo, lekár hovorí o srdcervúcom stave

Izrael odmietol povoliť dovoz palív.

O život ide aj predčasne narodeným deťom. Nemocniciam v pásme Gazy chýba palivo, lekár hovorí o srdcervúcom stave
Pásmo Gazy pustošia útoky. Foto: TASR/AP

Nemocnice v celom pásme Gazy sa snažia získať palivo, aby udržali v chode jednotky intenzívnej starostlivosti a mohli pokračovať v záchrane životov za neustáleho prílevu zranených pacientov.

Vážny nedostatok ďalších zásob, vrátane ventilátorov, v súčasnosti núti lekárske tímy uprednostňovať životy tých, ktorých možno určite zachrániť, pred ťažkými prípadmi, ktoré si vyžadujú komplexnú starostlivosť, povedal agentúre AP doktor Muhammad Kandíl, ktorý pracuje v nemocnici Násir v meste Chán Júnis. Podľa OSN však zatiaľ nie je jasné, či sa v nedeľu do Pásma Gazy dostane ďalšia pomoc.

„Je to srdcervúce,“ povedal Kandíl. „Keď k nám každý deň príde desať ťažko zranených pacientov, musíme si vystačiť možno s tromi alebo piatimi lôžkami na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktoré sú k dispozícii. Musíme si vybrať, kto musí čeliť smrti, či ich zvládneme na bežných oddeleniach, alebo vytvoríme režim obmedzenej starostlivosť, pretože si ako lekársky tím myslíme, že z dvoch pacientov v ohrození života musíme dať ventilátor tomu, ktorý má väčšiu šancu, že sa do 24 hodín jeho stav zlepší,“ dodal.

Nemocnica ponorená do tmy

Mnohé oddelenia v nemocnici sú ponorené do tmy, pretože zdravotnícky personál zapína elektrinu len na jednotkách intenzívnej starostlivosti, kde bez nej pacientom hrozí smrť. V piatok nemocnica čerpala z posledných zásob paliva, ale v sobotu sa jej podarilo získať ďalšiu nádrž z existujúcich zásob Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), povedal Kandiel. „Toto množstvo by malo vystačiť na tri až päť dní,“ dodal.

Najmenej 130 predčasne narodeným deťom hrozí „vážne nebezpečenstvo“ pre nedostatok pohonných látok v nemocniciach v Pásme Gaze. Podľa britskej organizácie Medical Aid for Palestinians, ktorá tu pôsobí, sa o tieto deti stará šesť novorodeneckých oddelení. Lekári varovali, že ak sa palivo do nemocníc čoskoro nedostane, sú deti v bezprostrednom ohrození života.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy uvádza, že denná spotreba zdravotníckeho materiálu počas vojny zodpovedá mesačnej spotrebe pred ozbrojeným konfliktom. V správe sa uvádza, že „hrozí bezprostredná katastrofa verejného zdravia“ v súvislosti s masovým vysídlením, preplnením úkrytov a poškodením vodohospodárskej a hygienickej infraštruktúry.

Problém s pomocou

Do pásma Gazy v sobotu dorazilo prvých 20 kamiónov naložených humanitárnou pomocou, vrátane potravín a zdravotníckeho materiálu, ktorým bol povolený prejazd cez hraničný priechod Rafah z Egypta. Nedoviezli však pohonné hmoty, pretože Izrael odmietol povoliť dovoz palív.

„Dúfali sme dnes v lepší výsledok,“ povedal zástupca generálneho tajomníka OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths. „Nie som si istý, či to dostaneme. Momentálne intenzívne rokujeme s Izraelčanmi, Egypťanmi, mimochodom s obrovskou pomocou Spojených štátov, „dodal.

Griffiths povedal, že kamióny, ktoré v sobotu vošli na územie, sú „veľmi dobrým začiatkom, ale ani zďaleka to nestačí“. Hlavným sporným bodom je podľa neho režim kontrol pre prichádzajúce nákladné vozidlá. „Ak dnes nepôjdu, určite očakávame, predpokladáme a plánujeme, že kamióny pôjdu zajtra (v pondelok),“ povedal Griffiths.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet