Na hlavný obsah

Organizátorov hier v Paríži opäť vyšetruje finančná prokuratúra

Sídlo výboru prehľadali po prvý raz v júni tohto roku.

Organizátorov hier v Paríži opäť vyšetruje finančná prokuratúra
Sídlo organizátorov budúcoročných olympijských hier v Paríži. Foto: TASR/AP

Sídlo organizátorov budúcoročných olympijských hier v Paríži opäť navštívili vyšetrovatelia francúzskej finančnej prokuratúry. Tí preverujú podozrenia zo zneužívania finančných prostriedkov pri zadávaní zákaziek.

Sídlo výboru prehľadali po prvý raz v júni tohto roku. Orgány činné v trestnom konaní sa zamerali na približne 20 zo stoviek obchodných zmlúv, ktoré organizátori OH podpísali. Prezident parížskeho organizačného výboru Tony Estanguet v rozhovore pre agentúru AP dôrazne obhajoval kolegov, ktorých domy vyšetrovatelia prehľadali.

Estanguet trval na tom, že dve finančné vyšetrovania zadávania zákaziek na parížske hry sa nedajú porovnať s korupčnými a etickými škandálmi, ktoré už desaťročia sprevádzajú olympijské hnutie vrátane káuz z OH v Tokiu 2020 a úplatkárstvom poznačených hier v Riu de Janeiro 2016.

„Ide o spôsob, akým boli rozdelené určité zákazky, dohody. Ale nevidím tam žiadne prvky porušenia zákona, aspoň nie v tomto štádiu, ktoré by viedli vyšetrovanie k najzávažnejším prípadom korupcie alebo obchodovania s vplyvom,“ vyjadril sa k vtedajším výsledkom vyšetrovania prokurátor Jean-Francois Bohnert podľa agentúry AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport