Na hlavný obsah

Po streľbe medzi migrantmi v Srbsku podnikla polícia rázne kroky. Konečne, píšu maďarské médiá

V súvislosti so streľbou zadržala už šesť osôb.

Po streľbe medzi migrantmi v Srbsku podnikla polícia rázne kroky. Konečne, píšu maďarské médiá
Policajti zadržiavajú migranta pri hraniciach medzi Srbskom a Maďarskom.

Téma stále živá v Maďarsku – migrácia. Maďarské médiá sa zoširoka rozpisujú o výraznej novinke na srbskej strane protimigračného plotu. Srbská polícia začala rozsiahle razie pri obci Horgoš, kde sa už dlhodobo skrývajú a zgrupujú nelegálni migranti. Odtiaľ sa pokúšajú denno-denne prejsť do Maďarska.

V piatok (27. 10.) však medzi migrantmi došlo k streľbe, na mieste zostali traja mŕtvi. To podnietilo srbskú políciu zasiahnuť. Konečne! – píše napríklad denník Népszava.

Osobitné jednotky srbskej polície sa utáborili na viacerých miestach v priestore obce Horgoš tesne pri maďarských hraniciach. Zostanú tam zrejme dlhší čas napísal denník Népszava. Dodáva, že policajti obsadili aj miestny dom kultúry. Zatiaľ zadržali šesť ľudí v súvislosti s piatkovou streľbou, štyria sa hlásili k afganskému, dvaja k tureckému občianstvu.

Cez víkend odviezli z miesta dokopy 79 nelegálnych migrantov. Denník cituje srbského ministra vnútra Bratislava Gasiča. Podľa neho sa polícia nepohne z miesta, kým nenájde všetkých migrantov, ktorí sa zapojili do incidentov a trestných činov.

Na Suboticu môžu migranti zabudnúť, polícia prekontroluje všetky možné ubytovacie kapacity, no a taxikárom, ktorí práve zo Subotice vozili do Horgošu nelegálnych migrantov zrejme za vynikajúcu plácu, minister odkázal, aby neboli prekvapení,  keď im  skonfiškujú vozidlá, pretože v istom zmysle aj oni sú zapojení do trestných činov, keď prevážajú migrantov.

Minister ešte odkázal aj maďarskej strane, že keď akože odprevádza na maďarskom území zadržaných nelegálnych migrantov na srbskú stranu – tak sa hovorí jednoduchému presunu cez hraničný plot späť, odkiaľ prišli.

Teda keď maďarská polícia bez akéhokoľvek readmisného či azylového konania „prešupne“ cez hranice migrantov, mohla by o tom poinformovať aj srbských kolegov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet