Na hlavný obsah

Izraelský dokument odporúča nútené vysídlenie Palestínčanov z pásma Gazy do Egypta

Palestínčania akýkoľvek presun odmietajú.

Izraelský dokument odporúča nútené vysídlenie Palestínčanov z pásma Gazy do Egypta
Ilustračné foto - vlajky Izraela a Palestíny. Foto: TASR/AP

Na izraelskom ministerstve pre spravodajské služby vznikol dokument, ktorý odporúča nútene vysídliť Palestínčanov z pásma Gazy do Egypta na Sinajský polostrov. V noci na dnes (30.10.) o tom informoval server The Times of Israel.

Palestínčania, ktorých v Gaze žije 2,3 milióna, sa podobného scenára obávajú a odmietajú ho. Proti akémukoľvek presunu Palestínčanov na svoje územie je tiež Egypt.

Dokument upozorňuje na pravdepodobné ťažkosti medzinárodného schválenia takéhoto kroku. Zároveň nútený transfer obyvateľov ospravedlňuje ako riešenie problému utečencov, ktorí hľadajú úkryt pred vojnou.

Izrael v Gaze podniká rozsiahle letecké i pozemné útoky ako odvetu za masakre palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Izraeli zo 7. októbra, pri ktorých zomrelo 1 400 ľudí, prevažne civilistov.

Dokument predkladá aj ďalšie možnosti

Materiál predkladá aj dvojicu iných možných riešení. Jedným z nich by bolo nechať po skončení vojny, ktorej cieľom je zničiť Hamas, v Gaze vládnuť palestínsku samosprávu, ktorá teraz kontroluje časti Západného brehu.

Druhým potom podporiť iný miestny režim. Oba tieto varianty pre úzke pobrežné pásmo, v ktorom si izraelské útoky vyžiadali už vyše 8 000 obetí, z veľkej časti detí, potom dokument ale zavrhuje. Jedným z hlavných dôvodov je to, že by tieto možnosti neslúžili ako dostatočné odstrašenie pred ďalšími útokmi na Izrael.

Izraelská vláda význam dokumentu podľa The Times of Israel znižuje. Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua denníku Haarec povedala, že materiál predstavuje „počiatočné úvahy“ týkajúce sa tejto otázky, ktorými sa teraz úrady nezaoberajú, pretože sa sústredia na vojnu a nie na to, čo bude deň po nej.

Palestínčanom to pripomína minulé roky

Palestínčania sa scenára vysídlenia obávajú. V neposlednom rade preto, že im pripomína roky 1948 a 1967, keď ich státisíce opustili palestínske územia.

V prvej arabsko-izraelskej vojne (1948-1949), keď na Izrael zaútočila koalícia arabských krajín, opustilo svoje domovy alebo z nich vyhnali 750 000 Palestínčanov. Dodnes to označujú za „nakbu“, čiže národnú katastrofu.

Po šesťdňovej vojne v roku 1967, počas ktorej Izrael obsadil Západný breh, východný Jeruzalem i pásmo Gazy a ďalšie územia, ich nasledovalo ďalších asi 320 000 Palestínčanov. Západný breh Izrael v rozpore s medzinárodným právom okupuje dodnes a na tomto území stavia stále ďalšie židovské osady.

Šéf palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás počas terajšieho konfliktu vyhlásil, že Palestínčania neopustia svoju vlasť a nedovolia nikomu, aby ich vyhnal.

Jeho obavy zrejme zvýšila aj izraelská veľakrát opakovaná výzva obyvateľom severnej časti Gazy, aby ju opustili a presunuli sa na juh tohto pásma, teda bližšie k hraniciam s Egyptom. Jeruzalem ju zdôvodnil tým, že chce zabrániť úmrtiu civilistov na bojisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet