Na hlavný obsah

Po vražde učiteľa vo Francúzsku nasadia do ulíc tisíce vojakov. Úrady zvýšil stupeň teroristickej hrozby

Pri útoku sa zranili ďalšie tri osoby.

Po vražde učiteľa vo Francúzsku nasadia do ulíc tisíce vojakov. Úrady zvýšil stupeň teroristickej hrozby
Policajti stoja pred školou, kde útočník dobodal učiteľa. Foto: TASR/AP

Po útoku na strednej škole v meste Arras nasadia vo Francúzsku na hliadkovanie sedemtisíc vojakov z jednotiek vyčlenených na ochranu pred terorizmom.

Ich presun na miesto určenia sa má ukončiť do pondelka (16. 10.) večera. Ich misia platí až do odvolania. S odvolaním sa na závery piatkového (13. 10.) zasadnutia bezpečnostného kabinetu o tom v sobotu (14. 10.) informovali agentúra AFP a televízia BFM.

Pri útoku spáchanom nožom prišiel o život jeden z učiteľov, Dominique Bernard, ktorý v lýceu učil literatúru. Ďalšie tri osoby utrpeli zranenia, dodala AFP.

Páchateľa útoku, ktorý bol v minulosti študentom tejto strednej školy, polícia zadržala. Vo väzbe je celkom osem podozrivých vrátane útočníkových príbuzných.

Útok spáchal 20-ročný Mohammed M., ktorý sa narodil v ingušskom meste Malgobek – médiá o ňom pôvodne omylom písali ako o Čečencovi, upozornila BFM.

Mohammed M. si podal vo Francúzsku žiadosť o azyl, ktorú mu 16. augusta 2022 zamietli. Vyhostiť ho však nemohli pre pravidlo o „absolútnej ochrane pred vysťahovaním“, keďže do Francúzska emigroval pred dovŕšením 13. roku veku.

BFM dodala, že francúzska tajná služba naňho jedenásť dní pred útokom zaviedla spis v kategórii S, čo znamená, že ho považovali za vážnu hrozbu pre bezpečnosť štátu.

Problémová rodina

Problémy so zákonom má aj Mohammedov starší brat Movsar, ktorý sa ešte ako neplnoletý zúčastnil na príprave teroristického útoku na policajtov hliadkujúcich pred Elyzejským palácom v Paríži. Tento útok nakoniec zmarili a Movsara zatkli v roku 2019, uviedol denník Le Parisien.

Movsara v apríli 2023 odsúdili za teroristické zločinecké sprisahanie na päť rokov väzenia. V júni ho odsúdili aj na 18 mesiacov väzenia za schvaľovanie terorizmu. V súčasnosti je Movsar vo väzbe.

Polícia a prokuratúra začali útok v škole v Arrase vyšetrovať ako úkladnú vraždu v súbehu s terorizmom a teroristické zločinecké spolčenie s cieľom prípravy útoku.

Po útoku v Arrase francúzska vláda zvýšila varovanie pred teroristickým útokom na najvyšší stupeň, čo jej umožňuje zabezpečiť „mobilizáciu zdrojov, ale aj šírenie informácií, ktoré by mohli chrániť občanov v krízovej situácii“.

Francúzske médiá pripomenuli, že útok v Arrase sa odohral krátko pred tretím výročím vraždy stredoškolského učiteľa Samuela Patyho, ktorého 16. októbra 2020 zabil islamistický terorista v blízkosti školy v meste Éragny-sur-Oise v metropolitnej oblasti Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet