Na hlavný obsah

Podľa ministerstva vnútra malo zemetrasenie 4,9 magnitúdy, jadrové elektrárne fungujú v normálnom režime

Situáciu naďalej monitorujú.

Podľa ministerstva vnútra malo zemetrasenie 4,9 magnitúdy, jadrové elektrárne fungujú v normálnom režime
Zemetrasenie zaisahol východ Slovenska. Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Zemetrasenie, ktoré v pondelok večer zasiahlo východné Slovensko, malo mať silu 4,9 magnitúdy. Bolo v hĺbke desať kilometrov a epicentrum sa malo nachádzať zhruba desať kilometrov juhovýchodne od mesta Stropkov. Na sociálnej sieti o tom informuje Ministerstvo vnútra (MV) SR.

„Situáciu monitorujeme a sme v kontakte s oddelením seizmológie Slovenskej akadémie vied (SAV) a s prednostami príslušných okresných úradov,“ uviedol rezort s tým, že Centrálne monitorovacie a riadiace stredisko sekcie krízového riadenia MV SR zatiaľ nemá v tejto súvislosti hlásené zranenia ľudí, ani škody na majetku.

Ministerstvo je v kontakte aj s jadrovými elektrárňami Jaslovské Bohunice a Mochovce, ktoré fungujú v normálnom režime. „Občanov vyzývame, aby zachovali pokoj a kontaktovali čísla tiesňového volania v tejto súvislosti len v prípade, keď je to nutné,“ uviedol rezort.

Východ Slovenska zasiahlo v pondelok o 20.23 h zemetrasenie. Pre TASR to potvrdil vedúci oddelenia seizmológie SAV Kristián Csicsay. Otrasy bolo podľa svedkov cítiť na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji. Ľudia cítili ako sa trasie zem, nábytok či poháre. Niektorí evidujú popukané steny, popadanú omietku, porozbíjané obrazy, zrkadlá zo stien či vázy.

„Boli to silné otrasy, máme hlásených veľa škôd – popraskané múry, poškodený kostol. Odtrhlo nám loď z brehu, ktorá už bola zazimovaná,“ povedal starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou Radovan Kapraľ. Na Domaši sa výletná loď Bohemia zrejme v dôsledku zemetrasenia uvoľnila, hasičom sa ju však podarilo ukotviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko