Na hlavný obsah

Podpredseda SNS si, zdá sa, urobil z mesta rodinný podnik. Ako primátor mal dohadzovať zákazky bratovi

Týkajú sa aj problémovej skládky v Cuníne.

Podpredseda SNS si, zdá sa, urobil z mesta rodinný podnik. Ako primátor mal dohadzovať zákazky bratovi
Primátor Holíča Zdenko Čambal. Foto: RTVS

Stále častejšie sa objavuje po boku predsedu SNS. V nedávnych parlamentných voľbách figuroval na kandidátke národniarov ako podpredseda. Do parlamentu sa síce nedostal, karty však mieša v komunálnej politike. Reč je o Zdenkovi Čambalovi, ktorý je už takmer 20 rokov primátorom Holíča.

Zdá sa, že z malého mestečka na Záhorí urobil rodinný podnik. Kšefty s odpadom dohadoval takmer výlučne bratovi – Karolovi Čambalovi. Ten sa po tom, ako sa o skládku začala zaujímať enviropolícia, odsťahoval do Španielska.

Za to, ako si bratia dohadzovali zákazky, dostalo mesto Holíč tri pokuty. Pokutu vo výške viac ako 51-tisíc eur mesto Holíč zaplatilo. Proti rozhodnutiu však podalo žalobu na súd. Ten doteraz nerozhodol.

Téme sa v relácii Reportéri podrobne venoval redaktor Ivan Brada. Pozrite si celú reportáž:

Ďalšiu pokutu vo výške sedemtisíc eur potvrdil Najvyšší správny súd. Išlo o zákazku na úpravu bastiónu Holíčskeho zámku. Primátor pri verejnom obstarávaní oslovil len vybrané spoločnosti vrátane bratovej firmy, ktorá súťaž vyhrala.

Podľa kontrolórov neboli členovia výberovej komisie nezávislí. Bol v nej viceprimátor aj prednostka mestského úradu. Tretím členom výberovej komisie bol človek zo stavebnej komisie mesta, v ktorej sedel aj podnikateľ Karol Čambal. Primátor Holíča plánuje proti rozsudku Najvyššieho správneho súdu podať sťažnosť na Ústavnom súde aj žalobu na Európskom súdnom dvore.

V roku 2019 dostala pokutu viac ako 22-tisíc eur aj dcérska spoločnosť mesta, firma SMM Holíč. Bolo to za objednávanie si verejnoprospešných služieb priamo od firmy VPP servis, opäť bez verejného obstarávania.

„Ja si nie som vedomý žiadneho klientelizmu, žiadneho konfliktu záujmov a žiadneho porušovania zákonov,“ povedal primátor Čambal.

Problémová skládka

Na základe zmluvy s mestom Holíč prevádzkovala skládku firma VPP Holíč, ktorú vlastnil brat primátora Karol Čambal. Skládka je majetkom Holíča, leží však v katastri susedného mesta Gbely.

„Bolo preukázané už v roku 2017, že tu dochádza ku kontaminácii spodných vôd a to sa šíri teda nielen na Gbely, ale aj na kataster susedných Kopčian, kde sú aj zdroje pitnej vody,“ priblížil bývalý primátor Gbelov Jozef Hazlinger. Zdenko Čambal poprel, že by dochádzalo ku škodám na životnom prostredí. Inak to vidí štátna inšpekcia.

„Dochádzalo k presakovaniu priesakovej kvapaliny do prostredia. To je badateľná korelácia a koncentrácia chloridov, síranov,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Firma zmenila názov konateľa, sídlo a stala sa z nej schránková firma. Stalo sa tak v roku 2018. Karol Čambal previedol podiely v eseročke VPP Holíč na biele kone. Firma sa premenovala na Rotavele. Tá skončila v konkurze, ktorý súd pre nemajetnosť zrušil. Prednedávnom ju vymazal z obchodného registra.

Karol Čambal poprel, že by mal niečo so skládkou v Cuníne spoločné. „Ja som bol prevádzkovateľ. Firmu sme predali,“ povedal. Exprimátor Gbelov Halzinger skonštatoval, že od roku 2017 sa na skládke nič nerobilo. „Čiže všetko, čo sa udialo, sa udialo ešte pred prevodom spoločnosti,“ podotkol.

Prudké dažde v roku 2017 odhalili, že po ukončení prevádzky nebola skládka riadne uzatvorená. Je na nej len vrstva zeminy, hoci podľa projektu mala byť prikrytá niekoľkými vrstvami iných materiálov.

„To práve ukázal ten prudký lejak, ktorý do zeminy vyryl ryhu a bolo vidno odpad a že tam tie jednotlivé vrstvy chýbajú,“ povedal Hazlinger. Mesto Holíč, podľa slov primátora, neobdržalo žiadne oficiálne stanoviská alebo správy týkajúce sa skládky Cunín. „Čiže máme doteraz za to, že je všetko v poriadku,“ deklaroval primátor Čambal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny