Na hlavný obsah

Pri chemickej skládke vo Vrakuni zakročil envirorezort v poslednej chvíli. Poverený minister sumarizoval svoj prínos

Za úspech považuje Chrenko plán pre Chemko Strážske.

Pri chemickej skládke vo Vrakuni zakročil envirorezort v poslednej chvíli. Poverený minister sumarizoval svoj prínos
Minister životného prostredia Milan Chrenko. Foto: TASR/Jakub Kotian

Úradníckej vláde sa podarilo naštartovať niekoľko zásadných projektov na ochranu prírody. Tvrdí to poverený minister životného prostredia Milan Chrenko. Očakáva, že nové vedenie rezortu v nich bude pokračovať.

Za jeden z najväčších úspechov poverený minister životného prostredia považuje plán na odstránenie PCB látok v Chemku Strážske. Dokonca roku 2025 by malo zmiznúť približne 5000 sudov s nebezpečným odpadom.

Situáciu v envirorezorte priblížila redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Bude sa čakať priamo na verejného obstarávateľa na výhercu. Tie PCB látky budú smerovať už priamo na likvidáciu,“ povedal primátor mesta Strážske Patrik Magdoško.

Stavebnému povoleniu na zakonzervovanie chemickej skládky v Bratislavskej Vrakuni hrozilo prepadnutie platnosti. Tomuto kroku sa podarilo predísť takpovediac v poslednej chvíli.

„Urobil aspoň tie kroky k tomu, aby stavebné povolenie nestratilo platnosť, za čo mu veľmi pekne ďakujem, pretože keby k tomuto nebol pristúpil po dohode so Stavebným úradom v Ružinove, tak by päťročná práca vyšla úplne na zmar. Tým pádom je stavebné povolenie naďalej právoplatné,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava – Vrakuňa Martin Kuruc.

„Udialo sa to, že sa vlastne začalo so stavebnými prácami, aspoň teda s tými prípravnými,“ potvrdil starosta mestskej časti Bratislava – Ružinov Martin Chren. Podľa starostov sa za predchádzajúceho vedenia envirorezortu sanácia vrakunskej skládky nepohla.

„Tu sa premrhali roky. V prípade, ktorý ohrozuje najväčšiu zásobáreň pitnej vody v strednej Európe,“ kritizoval podpredseda hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík.

Tvrdí, že stabilizoval aj čerpanie eurofondov

Minister životného prostredia tvrdí, že okrem reformy národných parkov rezort stabilizoval aj čerpanie eurofondov.

„Od 15. mája sme vyčerpali viac ako 116 miliónov eur. Je mi však veľmi ľúto, že viac ako 400 miliónov eur, ktoré boli určené do riešenia odpadového hospodárstva ochrany prírody sa nevyužilo,“ uviedol poverený minister životného prostredia Milan Chrenko

Odchádzajúce vedenie envirorezortu pripravilo kľúčové opatrenia, aby pomohlo novej vláde naplno fungovať od prvého dňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko