Na hlavný obsah

Pri vzdušnom údere zomrel vysokopostavený predstaviteľ Hamasu, tvrdí izraelská armáda

Mal sa podieľať na organizácii masakrov.

Pri vzdušnom údere zomrel vysokopostavený predstaviteľ Hamasu, tvrdí izraelská armáda
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelský vzdušný úder v noci na sobotu (14. 10.) zabil v pásme Gazy veliteľa vzdušných síl radikálneho palestínskeho hnutia Hamas Muráda abú Muráda. Podľa denníka The Times of Israel to oznámila izraelská armáda.

Murád abú Murád sa veľkou mierou podieľal na organizácii masakrov spáchaných bojovníkmi Hamasu počas ich útoku na Izrael z minulého víkendu a tiež na výcviku týchto radikálov, oznámila tiež podľa izraelskej tlače izraelská armáda.

Hamas ovládajúci pásmo Gazy pred týždňom podnikol rozsiahle vzdušné i pozemné útoky na Izrael, ktoré si na izraelskej strane vyžiadali najmenej 1 300 obetí. Na útoku sa podieľali aj tímy bojovníkov na paraglidoch, ktoré zabezpečovali terén pre hlavný pozemný útok.

Izraelské vzdušné sily údajne pri rozsiahlych vzdušných úderoch v noci zasiahli tiež desiatky objektov využívaných komandami Hamasu, ktorým sa minulý víkend podarilo preniknúť za pásmo Gazy na izraelské územie.

Murád abú Murád podľa oznámenia zomrel pri údere v meste Gaza. Ten cielil na jedno z centier Hamasu, z ktorého radikálne hnutie riadilo vzdušné útoky na Izrael.

Izrael podľa sobotného oznámenia ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy zabil od soboty pri odvetných vzdušných útokoch už viac ako 1 900 ľudí, vrátane 600 detí. Ďalších takmer 7 700 ľudí utrpelo zranenia. V pásme Gazy žije vyše 2,3 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet