Na hlavný obsah

Proruský Fico predstavuje riziko. Zahraničné médiá upozorňujú na možný príklon Slovenska k Moskve

Dedukujú to predovšetkým z Ficových predvolebných vyhlásení.

Proruský Fico predstavuje riziko. Zahraničné médiá upozorňujú na možný príklon Slovenska k Moskve
Predseda strany SMER-SD Robert Fico počas volebnej noci. Foto: SITA/Martin Medňanský

Liberálny zázrak sa nekoná, píše rakúska tlačová agentúra APA k predbežným výsledkom predčasných parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila strana Smer-SD expremiéra Roberta Fica.

Francúzska agentúra AFP, britská verejnoprávna stanica BBC či americká spravodajská televízia CNN zdôrazňujú možný príklon Slovenska ku Kremľu.

Dedukujú to predovšetkým z Ficových predvolebných vyhlásení, vrátane toho, že po návrate k moci by ukončil vojenskú pomoc Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej agresii.

Zázrak sa nekonal, uvádza AP

Agentúra AP konštatovala, že liberálny zázrak sa pri slovenských predčasných voľbách nekonal. Hlasovanie však podľa nej prinieslo prekvapenie. Nečakane sa do parlamentu nedostali krajne pravicová Republika a „po drastickom prepade hlasov“ donedávna koaličná strana Sme rodina doterajšieho predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Úspešná naopak bola podľa APA aj koalícia OĽANO a priatelia expremiéra Igora Matoviča, ktorá je pritom označovaná za hlavného vinníka 3 a pol roka trvajúceho politického chaosu v krajine, ktorá je členom EÚ i NATO.

„Na základe výsledkov videli pozorovatelia ešte počas volebnej noci na Slovensku ako pravdepodobnú koalíciu vedenú proruským Ficom,“ napísala APA. Agentúra AFP podotýka, že Fico so svojou „populistickou“ stranou predstavujú „riziko, že diplomatickú rovnováhu krajiny veľmi jasne nakloní na stranu Kremľa“.

AFP pripomína niekoľko nedávnych Ficových výrokov, vyznievajúcich v prospech ruského režimu: že by prestal vojensky podporovať Ukrajinu, že vojna na Ukrajine sa začala v roku 2014, keď údajní „ukrajinskí fašisti“ zabíjali civilistov ruskej národnosti, a že by nedovolil zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina na území Slovenska.

Ďalšie reakcie priniesla aj zahraničná redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

BBC v titulku správy o slovenských voľbách upozorňuje: „Populistická strana vyhrala hlasovanie, ale pre koalíciu potrebuje spojencov“. K možnosti ukončenia slovenskej vojenskej pomoci Ukrajine píše: „Táto hrozba vyvolala znepokojenie medzi členmi Európskej únie a NATO. Získala však podporu na sociálnych sieťach medzi Slovákmi, ktorí tradične chovajú vrelé city voči Moskve. „

Spravodajská televízia CNN na svojom serveri v článku s titulkom „Proruský politik zvíťazil v slovenských parlamentných voľbách“ píše, že Smer-SD získal viac hlasov, ako sa čakalo.

Bude to výzva pre EÚ a NATO, konštatuje CNN

Výsledky pravdepodobne budú znamenať výzvu pre jednotný postoj NATO a EÚ voči Ukrajine, domnieva sa CNN. Server upozorňuje, že Fico si najskôr musí nájsť koaličného partnera.

„Keď bol v opozícii, Fico sa stal blízkym spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, zvlášť pokiaľ ide o kritiku Európskej únie. Existujú špekulácie, že ak sa vrátia k moci, Fico a Orbán by sa mohli spojiť a klásť prekážky Bruselu.

Ak poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť dokáže získať tretie volebné obdobie v poľských parlamentných voľbách budúci mesiac, tento blok problémových krajín v EÚ by sa mohol ešte posilniť, „varuje CNN.

Nemecký týždenník Die Zeit píše: „V Bruseli panujú obavy, že by sa Fico mohol spojiť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Mohli by tak vzniknúť spory s EÚ o právny štát, o migračné témy a o vojne na Ukrajine. Ficov pragmatizmus z jeho skorších funkčných období, keď Slovensko priviedol do eurozóny a do značnej miery sa vyhýbal konfliktom s partnermi z EÚ a NATO, však niektoré z týchto obáv zmiernil. „

Financial Times pre správu o slovenských voľbách zvolil titulok „Robert Fico zvíťazil v slovenských voľbách s protiukrajinským postojom“. Podobne chorvátsky denník Večernji list prichádza s titulkom „Proruský expremiér vyhral slovenské voľby s kampaňou za zrušenie pomoci Ukrajine“.

Poľský denník Gazeta Wyborcza píše, že najpravdepodobnejším povolebným scenárom na Slovensku je koalícia Smeru, Hlasu a nacionalistov zo strany SNS.

„Predseda SNS je Andrej Danko, ktorý je otvorene proruský a stavia sa proti podpore Ukrajiny vo vojne s Ruskom. Podobne uvažuje aj Robert Fico, ktorý oznámil, že po nástupe k moci zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu,“ píše poľský list.

Európski liberáli nie sú nadšení, píše Magyar Nezmet

„Európski liberáli asi z víťazstva Roberta Fica veľkú radosť nemajú,“ píše maďarský denník Magyar Nezmet. „Politik v kampani niekoľkokrát zdôraznil, že v prípade jeho zvolenia Slovensko nebude posielať ďalšiu muníciu na Ukrajinu. Úplne zastaví dodávky zbraní. Fico navyše presadzuje aj tvrdší postup voči migrácii. V týchto dvoch oblastiach môže Maďarsko získať nového spojenca, „dodal maďarský list.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet