Na hlavný obsah

Rozhodnutie európskych socialistov nás prekvapilo, považujeme ho za neférové, povedala europoslankyňa za Smer Roth Neveďalová

Predsedníctvo vo štvrtok pozastavilo členstvo Smeru a Hlasu.

Rozhodnutie európskych socialistov nás prekvapilo, považujeme ho za neférové, povedala europoslankyňa za Smer Roth Neveďalová
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. Foto: RTVS

Strana Smer-SD a jej europoslanci vnímajú rozhodnutie na pozastavenie členstva v Strane európskych socialistov (PES) za neférové. Povedala to europoslankyňa za Smer Katarína Roth Neveďalová v spravodajskom bloku Aktuálne :24.

„Vnímame to ako trochu neférové rozhodnutie, ale rešpektujeme ho. Nemôžeme však hovoriť o žiadnom rozhodnutí našej frakcie,“ uviedla s tým, že ju rozhodnutie PES prekvapilo.

Rozhodnutie frakcie podľa Roth Neveďalovej neznamená úplné vylúčenie strany. O budúcnosti Smeru v PES sa podľa jej slov bude rozhodovať budúci týždeň. „Veríme, že si kolegovia uvedomia, že to nie je najlepšie rozhodnutie a že zostaneme súčasťou tejto frakcie,“ dodala.

Predsedníctvo európskych socialistov vo štvrtok (12. 10.) rozhodlo o pozastavení členstva slovenských politických strán Smer-SD a Hlas-SD. K tomuto kroku pristúpilo v nadväznosti na jasný odklon od ich hodnôt, ktorý predviedol predseda Smeru Robert Fico.

PES má obavy z ohlásenia vytvorenia vládnej koalície medzi Smerom, Hlasom a radikálne pravicovou stranou, ako nazývajú SNS Andreja Danka. „Nesúhlasíme s tým, že SNS je extrémne pravicová strana,“ povedala. Je to podľa nej nesprávny výraz a SNS je pre Smer štandardnou pravicovou stranou.

Európski socialisti kritizovali Smer za proruské postoje, konkrétne za odmietnutie poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Podľa Roth Neveďalovej Smer nemá proruské postoje.

„Chceme, aby vojna na Ukrajine skončila. Ukrajine chceme naďalej pomáhať humanitárne a ekonomicky. Jediné, čo chceme zakázať, je vojenská pomoc. Vo frakcii však nie sme jediní, preto sa nám zdá byť neférové, že práve nás za to najviac kritizujú,“ vysvetlila europoslankyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko