Na hlavný obsah

Ruský útok zabil dieťa a jeho babičku v Charkove, poškodil aj infraštruktúru v Odeskej oblasti

Štvrtkový útok v Charkovskej oblasti odsúdili viaceré krajiny.

Ruský útok zabil dieťa a jeho babičku v Charkove, poškodil aj infraštruktúru v Odeskej oblasti
Záchranári hľadajú obete ruského raketového útoku, ktorý poškodil viacposchodovú budovu v centre Charkova. Foto: TASR/AP

Pri piatkovom (6. 10.) ruskom raketovom útoku na centrum Charkova zomreli najmenej dvaja ľudia, vrátane desaťročného chlapca. Druhou obeťou je jeho babička. Telá oboch našli záchranári pod troskami ich zničeného domu, uviedla na sociálnej sieti Telegram kancelária ukrajinského generálneho prokurátora. Útok podľa fotografií z miesta spôsobil v meste rozsiahle škody. Podľa polície Rusi pravdepodobne na mesto vypálili dve balistické rakety Iskander.

Zranených po útoku je 28, oznámil šéf Charkovskej správy Oleh Syněhubov. Medzi zranenými je ani nie ročné dieťa, brat zosnulého desaťročného chlapca. Na mieste ďalej pokračuje rozoberanie sutín. Rodine vyjadril úprimnú sústrasť prezident Volodymyr Zelenskyj.

Agentúra AP uviedla, že jej novinári na mieste boli svedkami vyslobodenia spod sutín mŕtveho chlapca v pyžame s motívom Spidermana. Jeho otec Oleh Byčko agentúre Reuters opísal, že mladšieho syna i manželku sa mu podarilo spod trosiek vytiahnuť. Útok podľa Reuters poničil väčšiu časť domu, kde rodina žila.

„Došlo k silnej tlakovej vlne, mohutnej explózii. Vyrazilo to okná a dvere v byte, “ uviedol AP Jevhen Ševčenko, ktorý žije vo vedľajšom deväťposchodovom dome a v čase útoku, ktorý sa odohral asi okolo siedmej hodiny ranného miestneho času (6.00 h SELČ), bol ešte v posteli.

Štvrtkový útok na Charkovskú oblasť

Len o deň skôr sa Charkovská oblasť stala dejiskom jedného z najhorších ruských útokov za poslednú dobu. Viac ako 50 ľudí zomrelo, keď Rusi zasiahli obchod a kaviareň v dedine Hroza.

Ruské sily počas piatku ostreľovali ďalšie mesto v charkovskom regióne, Vovčansk, kde zničili dom o troch bytoch. Pri následnom požiari domu utrpeli traja ľudia zranenia, vrátane 76-ročného muža, ktorý má ťažké popáleniny, informoval Synehubov.

Ušetrené útokmi v piatok nezostalo ani mesto Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré Rusi intenzívne ostreľujú z druhého brehu rieky Dnepr už od novembra. Rusi tam dnes skoré ráno ostreľovali rezidenčnú štvrť, v ktorej zasiahli domy, oznámil šéf vojenskej správy mesta Roman Mročko. O ranených alebo obetiach neinformoval.

Rusko okrem toho v noci útočilo na prístavnú infraštruktúru pri prístave Izmajil v Odeskej oblasti. Šéf správy Odeskej oblasti Oleh Kiper podľa telegramového kanála RBK Ukrajina informoval, že po výbuchu v izmajilskom okrese začalo horieť deväť nákladných áut. Hasiči hasiči požiar uhasili. Obete nie sú hlásené.

Ostreľovanie odsúdili SR, USA aj Británia

Charkovská oblasť bola vo štvrtok (5. 10.) dejiskom jedného z najhorších útokov v Rusku za posledné obdobie. Viac ako 50 ľudí zahynulo, keď Rusi zasiahli obchod a kaviareň v obci Hroza. Zahynulo aj šesťročné dievča.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský na sociálnej sieti odsúdil štvrtkové ostreľovanie v Charkovskej oblasti. Útok odsúdili aj Spojené štáty a Veľká Británia.

„Rázne odsudzujem barbarský ruský čin voči Ukrajine, ktorý pripravil o život desiatky nevinných Ukrajincov v dedine Hroza v Charkovskej oblasti.“ uviedol Wlachovský. Išlo podľa jeho slov o ďalší neakceptovateľný trestný čin spáchaný Ruskom a vyjadril sústrasť s pozostalými obetí.

Biely dom štvrtkový útok označil za desivý. Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že útok potvrdzuje hĺbku skazenosti, do akej sú ruské sily ochotné klesnúť, napísal denník The Guardian s odvolaním sa na hovorcu úradu britského premiéra na Downing Street.

„Štvrtkové krviprelievanie potvrdilo, že Rusko zámerne a barbarsky zaútočilo na civilné ciele – kaviareň a obchod v obci Hroza,“ uviedlo na sociálnej sieti britské ministerstvo zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet