Na hlavný obsah

Slovensko patrí medzi krajiny, kde majú ľudia najväčšie potešenie z jedla. To priamo súvisí s ich celkovou spokojnosťou

Najmenej chutí obyvateľom Sierry Leone a Konga.

Slovensko patrí medzi krajiny, kde majú ľudia najväčšie potešenie z jedla. To priamo súvisí s ich celkovou spokojnosťou
Ilustračná snímka jedla. Foto: Unsplash

Najväčšie potešenie z jedla majú ľudia v Portoriku, Grécku a Nórsku, naopak najmenej chutí obyvateľom Sierry Leone a Konga. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Gallup. Tá sa pýtala respondentov v 142 krajinách sveta na to, či si pochutnali na tom, čo mali v poslednom čase na tanieri.

Na popredných miestach rebríčka skončilo aj Slovensko – na 16. mieste. Deväťdesiatsedem percent opýtaných povedalo, že im jedlo chutilo a 86 percent svoju stravu ohodnotilo ako prevažne zdravú.

Autori prieskumu, ktorý vznikol pre organizáciu Planet Earth Foundation, sledovali, ako pocit v súvislosti s jedlom ovplyvňuje celkovú spokojnosť ľudí. Ich záverom je, že tí, ktorí si viac pochutnávajú, majú aj lepší pocit zo života.

„Tento výskum je pokiaľ viem prvý na svete, ktorý využíva globálne dáta, aby vyjasnil silnú súvislosť medzi jedlom a spokojnosťou,“ uviedol Jošiki Išikawa z Planet Earth Foundation. Výsledky prieskumu však nie sú reprezentatívne. Celkovo autori prieskumu získali odpovede od tisícky ľudí, z každej krajiny ich teda zodpovedalo iba niekoľko.

„Jednotlivci, ktorí pociťujú, že majú v jedle dosť na výber a konzumujú jedlo, ktoré im chutí a je výživné, majú s podstatne vyššou pravdepodobnosťou väčší pocit spokojnosti ako tí, ktorí takto jedlo nehodnotia. A to aj v prípade, keď zapojíme ďalšie faktory, ktoré súvislosť ovplyvňujú, ako sú výška príjmu, vzdelania alebo vek,“ konštatovali autori výskumu.

V spodnej časti poradia sa ocitli najmä africké štáty, z európskych krajín potom napríklad Chorvátsko, Litva alebo Srbsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet