Na hlavný obsah

Švajčiarsko zvažuje možnosť zorganizovať ZOH 2030

MOV vyberie usporiadateľa budúci rok v Paríži.

Švajčiarsko zvažuje možnosť zorganizovať ZOH 2030
Olympijské kruhy Olympijským domom, sídlom Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Foto: TASR/AP

Švajčiarsko zvažuje možnosť, že zorganizuje zimné olympijské hry v roku 2030. Miestny olympijský výbor si nechal vypracovať štúdiu udržateľnosti a 24. novembra chce nechať zástupcov športových zväzov rozhodnúť o možnosti podať formálnu kandidatúru.

Hostiteľa ZOH 2030 mal Medzinárodný olympijský výbor (MOV) vybrať tento rok, no po odstúpení japonského Sappora sa žiaden kandidát oficiálne nenašiel.

Minulý týždeň na zasadnutí v Bombaji MOV rozhodol, že organizátorov zimných hier v rokoch 2030 a 2034 vyberie naraz budúci rok v Paríži. Francúzsko a Švédsko hľadajú možnosti privítať hry v roku 2030. V roku 2034 by sa podujatie mohlo konať v Sappore, alebo Salt Lake City.

Švajčiarsko naposledy hostilo olympiádu v roku 1948 v St. Moritzi. Pre hry v roku 2006 kandidoval Sion, no hoci bol hlavným favoritom, delegáti uprednostnili Turín. Hry v roku 2030 by chcelo Švajčiarsko zorganizovať decentralizovane vo všetkých jazykových regiónoch a financovať ich predovšetkým prostredníctvom súkromných zdrojov. Informovala o tom agentúra DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport