Na hlavný obsah

Tri nové bytovky v Bystranoch nie sú ani po roku skolaudované, začali tak chátrať

Bytovkám chýba prívod vody a elektriny.

Tri nové bytovky v Bystranoch nie sú ani po roku skolaudované, začali tak chátrať
Nové bytovky v Bystranoch začínajú chátrať. Foto: RTVS

Tri bytovky v Bystranoch na Spiši nikto neobýva. Hotové sú už pritom rok. Nový starosta, ktorý je vo funkcii mesiac, zistil, že ich nemôže skolaudovať, lebo tam chýba prívod vody aj elektriny. Bývalý starosta sa proti obvineniam bráni.

Na výstavbe troch bytoviek v rómskej osade v obci Bystrany pracovalo niekoľko chlapov z miestnej osady. Vrátane tých, ktorí v nich mali bývať. Plány sa nenaplnili. Bytovky síce postavili, no do 36 bytov nižšieho štandardu sa nikto nasťahovať nemôže.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

“Od minulého roku je dielo už naše a my nemáme ešte vodu, elektrinu a kanál. Neviem vám povedať, prečo bývalý starosta na začiatok nespravil siete a potom bytovky,” konštatoval prednosta obecného úradu v Bystranoch Pavol Benedikt Bendik.

Podľa bývalého starostu rúry na vodu a kanál sú v zemi a chýba tam len voda.

“Nemajú tam čo hľadať, keď to nevedia dokončiť. No dá sa to skolaudovať. Veď dá sa vyvŕtať studňa, nie? Alebo keď aj Podtatranská vodárenská spoločnosť donesie vodu do rezervoára, môže samospádom pustiť vodu. Elektrická sieť sa dá. V Košiciach už dávno je na distribučnú žiadosť, je aj projekt, všetko zrobené,” vyhlásil bývalý starosta František Žiga.

Neskolaudované bytovky chátrajú

Stavebná firma odovzdala obci hotovú stavbu vlani v októbri. Už dnes je však voľným okom vidieť, že bytovky chátrajú. Aby ich nerozkradli a nezničili vandali, objekt musia strážiť nonstop dvojčlenné obecné hliadky. Dvanásť strážnikov obec platí z vlastného rozpočtu.

Keď sa im nepodarí bytovky skolaudovať, obec bude musieť vrátiť dotáciu, ktorú dostala zo Štátneho fondu rozvoja bývania. “Keď to všetko nedáme dokopy v čo najkratšom čase, tak nám hrozí nútená správa. Lenže nie je to také ľahké,” uzavrel Bendik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny