Na hlavný obsah

Úmrtie šesťročného chlapca, ktorého zavalila brána, vyšetruje polícia

Začali trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.

Úmrtie šesťročného chlapca, ktorého zavalila brána, vyšetruje polícia
Polícia obhliada futbalovú bránu, ktorá spadla na šesťročného chlapca a usmrtila ho. Foto: RTVS

Polícia vyšetruje prípad úmrtia 6-ročného chlapca na Spiši. Krajská policajná hovorkyňa z Košíc Lenka Ivanová informovala, že tragédia sa stala v utorok (3. 10.) krátko po 18. hodine na futbalovom ihrisku v obci Iliašovce, okres Spišská Nová Ves.

„Podľa doterajších zistení, počas zdvihnutia kovovej futbalovej brány zo zeme smerom nahor, došlo za doposiaľ presne nezistených okolností k jej následnému pádu a zraneniu maloletej osoby,“ uviedla hovorkyňa.

Polícia už vo veci koná a v tejto súvislosti začala po vykonaní neodkladných prvotných procesných úkonov trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. „Vzhľadom na citlivosť prípadu, vek maloletej osoby i s úctou k pozostalým bližšie ani podrobnejšie informácie poskytovať nebudeme,“ uzatvára Ivanová.

Zranenia, ktoré dieťa utrpelo, boli podľa polície nezlučiteľné so životom a na mieste im podľahlo. Obhliadajúci lekár na zistenie presnej príčiny smrti nariadil vykonanie pitvy.

Brána spadla chlapcovi rovno na hlavu. Dieťaťu na pomoc smerovali aj leteckí záchranári. Tých však počas letu odvolali, pretože malému Dávidkovi, žiaľ, už nebolo pomoci.

“Predpokladám, že smrť nastala bezprostredne po úraze. Úraz s najväčšou pravdepodobnosťou smeroval do záhlavia s tým, že tam predpokladám vnútrolebkové krvácanie, ale viac ukáže až zdravotná pitva,“ uviedol obhliadajúci lekár Matúš Bryndza.

Vedenie obce zodpovednosť nepripúšťa

Na miesto nešťastia dorazili aj chlapcovi príbuzní. “Hrávali futbal spolu chlapci,“ hovorí Dávidkov dedo Marián Tulej.

Popoludní mal byť na mieste nešťastia futbalový tréning. Ten ale zrušili. Starostka obce hovorí, že šlo o nešťastnú náhodu.

“Bránka bola postavená v inej polohe, oni ju sklopili na zem. Pravdepodobne, keď ju chceli zdvihnúť, tak, on sa asi chcel dostať k nim na druhú stranu a v tej nešťastnej chvíli, to neudržali a spadla naňho,“ myslí si starostka obce Iliašovce Anna Frankovičová.

Vedenie obce zodpovednosť nepripúšťa. Starostka tvrdí, že deti boli na ihrisku bez dospelého dozoru a nešťastiu predísť nedokázali.

“Ihrisko je voľne prístupné, však je to športovisko, pre všetkých. Viackrát som upozorňovala aj rodičov, aby ich tu nepúšťali bez dozoru, ak nie sú tréningy. Čo viem, tak rodičia tu neboli. Tá brána je strašne ťažká. Oni ju neudržali a spadla rovno na neho,“ uviedla starostka.

Viac sa dozviete v reportáži redaktorky RTVS Marie Balážovej Melníkovej:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny