Na hlavný obsah

Útok na ukrajinskú obec, ktorú počas pohrebu zasiahla ruská raketa, vraj pomohli organizovať dvaja miestni obyvatelia

Počet obetí tohto útoku stúpol na 55.

Útok na ukrajinskú obec, ktorú počas pohrebu zasiahla ruská raketa, vraj pomohli organizovať dvaja miestni obyvatelia
Telá obetí ruského útoku, ktoré identifikovali forenzní experti, dali príbuzným, aby ich mohli pochovať. Foto: Profimedia

Počet obetí v ukrajinskej obci Hroza, ktorú zasiahla ruská raketa počas pohrebu, stúpol na 55. Osud troch nezvestných zostáva neznámy, oznámili ukrajinské médiá s odvolaním sa na prokuratúru. Predchádzajúca bilancia predstavovala 53 mŕtvych.

Prokuratúra a tajná služba SBU majú podozrenie, že ruský útok z minulého týždňa pomohli koordinovať dvaja miestni obyvatelia. Tí po minuloročnom oslobodení dediny, ležiacej neďaleko Kupjanska, utiekli do Ruska.

„Počas uplynulého dňa ešte dve ďalšie ženy rozpoznali medzi obeťami, do tej doby ich považovali za nezvestné,“ povedal hovorca oblastnej prokuratúry Dmytro Čubenko agentúre Interfax-Ukrajina.

Pripustil, že vzhľadom na pokračujúcu identifikáciu tiel a vyjadrenie príbuzných nezvestných môže počet obetí ešte vzrásť na 58. SBU a oblastná prokuratúra tiež uviedli, že ruský útok pomohli koordinovať dvaja miestni obyvatelia z Hrozy, súrodenci vo veku 30 a 23 rokov, ktorí prešli na ruskú stranu a za odmenu získali funkcie v okupačnej správe.

Po oslobodení dediny bratia aj s rodinami utiekli do Ruska, kde ale naďalej slúžili okupantom. Dozvedeli sa o chystanom pohrebe ukrajinského vojaka na miestnom cintoríne a informácie o presnom dátume a mieste odovzdali Rusom, ktorí ich využili na útok raketou Iskander-M.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet