Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici vyhlásili v súvislosti s prichádzajúcimi migrantmi mimoriadnu situáciu

Mesto ľuďom poskytne pomoc.

V Banskej Bystrici vyhlásili v súvislosti s prichádzajúcimi migrantmi mimoriadnu situáciu
Utečenci v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Mesto Banská Bystrica vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti s tranzitujúcimi cudzincami, ktorí sa nachádzajú na jeho území. Rozhodol o tom v utorok krízový štáb. Zároveň rozhodol, že s prichádzajúcim zimným obdobím im mesto poskytne pomoc v podobe vyhrievaného stanu na parkovisku Mičinská.

Ako informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, aktuálne ide o niekoľko desiatok migrujúcich osôb, ktoré sa zdržiavajú krátkodobo a po vybavení príslušných dokladov mesto opúšťajú.

Samospráva v súčinnosti s mestskou políciou (MsP) situáciu s pohybom migrantov, predovšetkým z krajín tretieho sveta, kde prebieha vojenský konflikt, od začiatku monitoruje. Aj na podnet obyvateľov zabezpečili v uplynulých mesiacoch v blízkosti cudzineckej polície na Sládkovičovej ulici toalety, trojnožky na odpad, ako aj vrecia, ktoré migrujúcim rozdávajú príslušníci MsP.

Podľa primátora chýbajú informácie od štátnej správy

„Podľa informácií cudzineckej polície počet migrujúcich rapídne klesol aj v Banskej Bystrici. Napriek tomu, s prichádzajúcim nepriaznivým počasím pre nich mesto v spolupráci s hasičmi, okresným úradom, mestskou políciou a Slovenským Červeným krížom osadí dočasný stan na parkovisku Mičinská s niekoľkými lôžkami a vyhrievaním, v ktorom budú môcť počkať na odvoz do krajín západnej Európy,“ konštatovala Marhefková.

Podľa primátora Ján Noska im podobne ako počas pandémie či utečeneckej krízy aj teraz chýbajú potrebné informácie z ústredných orgánov štátnej správy.

„Nevieme, ako sa bude situácia s tranzitujúcimi migrantmi ďalej vyvíjať, ani ako v takomto prípade postupovať. Preto som zvolal krízový štáb mesta, aby sme sa so zúčastnenými inštitúciami dohodli na spoločných krokoch a prijali nevyhnutné opatrenia. Medzi migrujúcimi sú aj matky s deťmi. Preto im chceme vytvoriť adekvátne podmienky aspoň na prečkanie a zohriatie sa,“ zdôraznil Nosko.

Mesto svoje kroky koordinuje aj s Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Banskej Bystrici a oddelením cudzineckej polície.

Na miesto príchodu migrantov sa bola pozrieť redakcia RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny