Na hlavný obsah

V Hnúšti môžu prísť o prácu stovky ľudí, kórejská firma zvažuje presunúť výrobu

Radnica sa odchodu pokúša zabrániť.

V Hnúšti môžu prísť o prácu stovky ľudí, kórejská firma zvažuje presunúť výrobu
Areál kórejskej firmy v Hnúšti. Foto: RTVS

Spoločnosť, ktorá v Hnúšti zamestnáva stovky ľudí, sa ešte definitívne nerozhodla, či tam zruší svoju prevádzku. Radnica sa odchodu pokúša zabrániť.

V hospodársky zaostalom regióne zamestnáva kórejská spoločnosť vyše 500 zamestnancov. Vyrábajú káblové zväzky pre automobilový priemysel. Avizovala, že pre vysoké energie uvažuje od budúceho roka o presune výroby. Radnica v Hnúšti sa tomu snaží zabrániť tým, že ponúkla znížený nájom za priestory.

„My sme si povedali, že do akej únosnej miery vieme znížiť nájom tak, aby sme ich udržali, aby tu zostali. Takže budeme čakať odpoveď,“ uviedol primátor Hnúšťe Martin Pliešovský.

Spoločnosti v Hnúšti sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Firma sa chce presunúť do Rimavskej Soboty, kde má tiež prevádzku. Zamestnanie tu však podľa primátora ponúkla asi iba 250 zamestnancom. Ostatní by tak o prácu prišli. Pre Hnúšťu s asi jedenásťpercentnou nezamestnanosťou by to bolo bolestivé.

„Dúfam pevne, že sa nám ešte podarí ich zadržať alebo udržať, ale to nezáleží už na meste, ale musíme si pomôcť aj novým ministerstvom hospodárstva, prípadne agentúrou Sario,“ dodal Pliešovský.

Do rokovania sa zapojila aj regionálna samospráva. „Banskobystrický samosprávny kraj je v rámci svojich kompetencií pripravený byť súčinný,“ povedala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

„Plán zatvorenia pobočky v meste Hnúšťa je momentálne pozastavený. Prebiehajú rokovania medzi vedením spoločnosti Yura Eltec Corporation a primátorom mesta Hnúšťa,“ ozrejmila v stanovisku spoločnosť Yura Eltec Corporation Slovakia.

O definitívnom osude prevádzky spoločnosti, ktorá dáva v Hnúšti a okolí prácu stovkám ľudí, sa rozhodne do konca októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika