Na hlavný obsah

V Tlmačoch vznikne vyše 200 nových pracovných miest. Nájsť vhodných ľudí tam môže byť problematické

Niektoré potrebné odbory tamojšie školy neponúkajú.

V Tlmačoch vznikne vyše 200 nových pracovných miest. Nájsť vhodných ľudí tam môže byť problematické
Firma v Tlmačoch funguje už dva roky. Foto: RTVS

V Tlmačoch vznikne takmer 250 nových pracovných miest. Zamestnancov v okrese Levice hľadá firma pôsobiaca v strojárskom priemysle. Ide pritom o región s nízkou mierou nezamestnanosti, niektoré potrebné odbory tamojšie školy neponúkajú.

Strojárska firma vyrábajúca koľajové vozidlá na železnicu pôsobí v Tlmačoch dva roky. Odvtedy oživila starší strojársky areál a počet zamestnancov zvýšila z 90 na 500.

„Výroba postupne narastá, takže súvisí to aj s náborom ďalších pracovníkov. Odhadujeme, že minimálne do troch až štyroch mesiacov potrebujeme nabrať ešte ďalších 200 pracovníkov,“ priblížil riaditeľ Tatravagónky Tlmače Ján Profant.

Nové pracovné miesta vznikajú v regióne s pomerne nízkou nezamestnanosťou. Dlhodobo sa drží pod tromi percentami.

V regióne už teraz pracuje asi tisícka zahraničných pracovníkov. Zamestnávateľ z Tlmáč chce uprednostniť tých domácich, spolupracuje preto s miestnou strednou školou. „Pripravujeme 27 žiakov v 1. aj 2. ročníku v odbore strojný mechanik, obrábač kovov, mechanik strojov a zariadení,“ vysvetlila zástupkyňa pre praktické vyučovanie SOŠ technická v Tlmačoch Jana Hollá.

Novým pracovným príležitostiam v Tlmačoch sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Odliv pracovných síl je problémom

Odliv pracovných síl je v regióne problémom. Ďalším sú niektoré chýbajúce odbory na školách. Potrebné sú aj v novej hale, do ktorej strojárska firma investovala sedem miliónov eur. „Hala povrchových úprav vyžaduje nové profesie alebo iné profesie, a to je lakovník alebo natierač v uzavretých kabínach. Počet pracovníkov len v tejto výrobe je vyše 35,“ povedal riaditeľ Tatravagónky Ján Profant.

„V odbore lakovník a v kombinovanom odbore autoopravár-lakovník študuje na Slovensku 177 žiakov, tento odbor má aktuálne v ponuke desať stredných odborných škôl,“ priblížila zástupkyňa odboru komunikácie ministerstva školstva Renáta Vitková. Ani jedna však nesídli v okolí Tlmáč či v levickom okrese.

„Pozrieme si, ako by sme vedeli tento odbor zabezpečiť materiálovo-technicky a aj personálne. V priebehu takých dvoch až troch rokov by sa to dalo zrealizovať,“ dodala Jana Hollá. Ide o profesie, ktoré sú čoraz viac žiadané nielen v strojárstve, ale aj v automobilkách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika