Na hlavný obsah

Nové pracovné miesta: Automobilka bude na východe zrejme vyrábať viac a zamestnávať viac ľudí, ako avizovala

Výstavba závodu by sa mala začať na jeseň

Nové pracovné miesta: Automobilka bude na východe zrejme vyrábať viac a zamestnávať viac ľudí, ako avizovala
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát by mohol v najbližšom období podpísať zmluvu o prevode pozemkov pre fabriku Volvo. Pre RTVS to potvrdil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec. Podľa zverejnených informácií nie je vylúčené, že na východe bude automobilka vyrábať a zamestnávať viac ako avizovala.

Pozemky pod budúcou automobilkou už štát vysporiadal. Ide až o zhruba 280 hektárov.

„Vyrovnali sme tisíce dielov pozemkov, desiatky stavieb sme museli z pozemkov odstrániť. Aktuálne prebiehajú hrubé terénne úpravy, ktoré sú už vo vysokom štádiu dokončenia,“ informoval ešte koncom augusta konateľ spoločnosti Valaliky Industrial Park Miloslav Durec.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva pre RTVS potvrdil, že projekt pokračuje bez vážnejších problémov. Ministerstvo finišuje zmluvu, ktorou automobilka získa pozemky pre svoj závod.

„Zmluvu by mali podpísať, verím, vo veľmi krátkom čase. V tom okamihu Volvo, ako nový investor, môže začať s prípravou výstavby samotného závodu,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec.

Automobilka zverejnila v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie celý zámer svojej investície. Počet vyrobených elektroáut aj vytvorených pracovných miest môže byť až dvojnásobný oproti pôvodným plánom.

Výstavba by mala začať na jeseň

Očakáva sa, že zámer navrhovanej činnosti vytvorí v strategickom priemyselnom parku v každej fáze 4-tisíc až 5-tisíc nových pracovných miest, píše enviroportal.sk.

„Dostupné informácie sú súčasťou povoľovacieho procesu, ktorý musí zahŕňať všetky potenciálne fázy projektu a jeho vplyv na životné prostredie. Neboli prijaté žiadne rozhodnutia týkajúce sa budúcich fáz alebo rozšírení,“ píše v stanovisku spoločnosť Volvo cars.

„Volvo vlastní v súčasnosti čínska spoločnosť, je veľmi pravdepodobné, že tie čínske autá, vyrobené v Číne už nebude možné tak ľahko predávať na Slovensku ako kedysi. Preto je pre túto automobilku výhodné, aby svoju továreň postavila v Európskej únii a konkrétne na východnom Slovensku, kde sú tie výrobné náklady predsa len ďaleko nižšie ako vo vyspelejších krajinách,“ hovorí ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

Výstavba závodu by sa mala začať na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny