Na hlavný obsah

VIDEO: Požiar vo výrobni plastov v Chorvátsku znečistil vzduch. Hrozí ekologická katastrofa, ľuďom odporučili nevychádzať

Firma sa k požiaru zatiaľ nevyjadrila.

Pre mohutný požiar vo výrobni plastov na východe Chorvátska sa v stredu (4. 10.) z tejto časti krajiny šíri oblak toxického dymu. Prinútil úrady odporučiť ľuďom nevychádzať von. Silný vietor navyše ženie mrak čierneho dymu z mesta Osijek na juh. Podľa miestnej samosprávy môže spôsobiť ekologickú katastrofu. Informovali o tom svetové agentúry.

Horieť začalo v stredu ráno vo fabrike firmy Drava International, ktorá v areáli v Osijeku vyrába plastové obaly. Oheň sa čoskoro presunul do skladu chemikálií používaných pri výrobe. Podľa hasičov za chvíľu horela väčšina uskladnených plastov, čo veľmi komplikovalo hasenie.

Traja hasiči sa pri zásahu zranili, z toho jeden vážne, uviedla chorvátska televízia HRT. Počas popoludnia nebol požiar podľa hasičov stále pod kontrolou. Miestne úrady varovali ľudí, aby nevychádzali z domovov. Niektoré školy dnes zostali zatvorené.

„Naše deti nemôžu chodiť do školy, ten dym je karcinogénny,“ povedal podľa agentúry Reuters župan oblasti Osijek – Baranja Ivan Anušić. Podľa neho je za požiar zodpovedná firma, ktorá porušila pravidlá a zanedbala svoje povinnosti.

„Vznikla tým ekologická katastrofa, ktorá zasiahne celý región aj niektorých okolitých,“ dodal nahnevaný politik, podľa ktorého môžu toxické látky zo vzduchu ovplyvniť aj kvalitu vody. Firma sa podľa dostupných informácií k požiaru zatiaľ nevyjadrila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet