Na hlavný obsah

VIDEO: Ukrajina vraj pre vojakov vyrobila nezvyčajné plášte. Pre drony by sa mali stať neviditeľnými

Plášť blokuje tepelné žiarenie.

Ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov v stredu (4. 10.) médiám predstavil plášť blokujúci tepelné žiarenie, ktorý podľa jeho slov dokáže urobiť vojakov neviditeľnými pred termovíznymi kamerami a dronmi. Informovala o tom stanica CNN.

Plášť vytvorila spoločnosť Brave1 v rámci projektu financovaného ukrajinskou vládou. Vyvíjali ho od roku 2015 pre ostreľovačov a členov jednotiek špeciálnych operácií Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) vo východnom Donbase, uviedol pre CNN jeden z vývojárov plášťa Maxym Boriak. Vývoj sa zintenzívnil potom, čo v roku 2022 vtrhlo Rusko na Ukrajinu.

Pri výrobe plášťa použili ochranné materiály používané hasičmi, ktoré zachytávajú únik teplého vzduchu a tým zabraňujú jeho zobrazeniu prostredníctvom termovíznych kamier. Zabudovaný ventilačný systém zas ochladzuje horúci teplý vzduch pod plášťom. Plášte vážia do 2,5 kilogramu, sú nehorľavé a odolné voči dažďu.

Prvýkrát ich predstavil Fedorov v stredu na videu. Podľa neho išlo o „hotovú vzorku, ktorá bola úspešne otestovaná v teréne.“ Plášte použila 35. brigáda námornej pechoty počas ukrajinskej protiofenzívy, uviedol Boriak. Stanica CNN uvádza, že nedokáže potvrdiť účinnosť maskovania týmto plášťom ani rozsah jeho nasadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet