Na hlavný obsah

Vojna v pásme Gazy prinútila už okolo milióna ľudí opustiť svoje domovy

V pásme žije viac ako dva milióny obyvateľov.

Vojna v pásme Gazy prinútila už okolo milióna ľudí opustiť svoje domovy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od začiatku terajšej vojny medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas v pásme Gazy sa musel vnútorne vysídliť zhruba milión obyvateľov. Podľa agentúry AFP to v nedeľu (15. 10.) uviedla zástupkyňa Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Konflikt prepukol po tom, ako Hamas 7. októbra podnikol krvavý útok na južný Izrael, pri ktorom zabil zhruba 1 300 ľudí, prevažne civilistov, a ďalších najmenej 126 uniesol späť do pásma Gazy.

Pri následných izraelských náletoch v pásme Gazy, kde žije viac ako dva milióny ľudí, podľa palestínskych úradov zomrelo vyše 2 300 osôb.

„V prvých siedmich dňoch vojny sa vnútorne vysídlil milión ľudí,“ povedala agentúre AFP riaditeľka UNRWA pre komunikáciu Juliette Toumaová. Dodala, že počet vysídlených Palestínčanov v pásme Gazy bude zrejme narastať, keďže tam ľudia naďalej utekajú zo svojich domovov.

Izrael vyzval obyvateľov severnej časti pásma Gazy, teda zhruba 1,1 milióna ľudí, aby utiekli na juh, keďže v meste Gaza vykonáva intenzívne nálety, ktorých cieľom je zničiť vojenskú infraštruktúru Hamasu. Celkovo má pásmo Gazy približne 2,4 milióna obyvateľov.

V sobotu (14. 10.) izraelská armáda uviedla, že sa Hamas pomocou zátarasov snaží civilistom brániť v evakuácii na juh.

Líder Hamasu Ismáíl Haníja v ten istý deň v televíznom prejave vyhlásil, že Palestínčania pásmo Gazy nikdy neopustia a obvinil Izrael z genocídy. Skupina už skôr obyvateľov vyzvala, aby zostali vo svojich domovoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet