Na hlavný obsah

Všeobecnú zdravotnú poisťovňu povedie Ľubica Hlinková. Vo funkcii má byť len na vymedzený čas

Informoval o tom minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Všeobecnú zdravotnú poisťovňu povedie Ľubica Hlinková. Vo funkcii má byť len na vymedzený čas
Na snímke Ľubica Hlinková. Foto: RTVS

Štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) povedie Ľubica Hlinková. V stredu (11. 10.) o tom informoval minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Minister Palkovič vyzdvihol u Hlinkovej vysokú odbornosť a skúsenosti v legislatíve. Poukázal na to, že bude vo funkcii len na určitý čas, najviac na šesť mesiacov.

Novými členmi predstavenstva sa stali aj Vincent Rechtorík a Branislav Hološ. „Všetci traja boli zvolení najmä z dôvodu vysokej odbornej erudície, dlhoročných skúseností, ktoré majú nielen v oblasti vedenia poisťovní, ale aj v legislatívnych úkonoch. To dáva istotu, že na dobu určitú môžeme mať istotu, že VšZP bude v dobrých rukách,“ skonštatoval Palkovič s tým, že jeho rozhodnutie o novom vedení bolo čisto odborné.

Hlinková hovorila o jej prvých krokoch

Nové vedenie VšZP podľa neho nadviaže na prácu predchádzajúceho, a to vrátane opatrení, ktoré majú pomôcť zvrátiť dlh zdravotnej poisťovne. „Naše prvé kroky budú smerovať k tomu, aby sme zastabilizovali ekonomiku tejto inštitúcie, urobíme si kompletný audit zmlúv a podľa toho sa posunieme v ďalších krokoch,“ ozrejmila Hlinková.

Zároveň potvrdila, že sa bude o funkciu uchádzať aj v riadnom výberovom konaní. „Mám v úmysle sa na ňom zúčastniť a nové vedenie si vyberie nový minister alebo ministerka,“ skonštatovala. Odmietla, že by bola v konflikte záujmov pre žaloby medzi ňou a VšZP v súvislosti s nevyplatením odmien v minulosti.

Hlinková už v minulosti na čele štátnej poisťovne, ktorá je najväčšia na trhu, stála. V marci 2020 ju odvolal vtedajší šéf rezortu Marek Krajčí. Zdôvodnil to potrebou zefektívniť činnosť poisťovne pri prijímaní opatrení v súvislosti s pandémiou.

V máji 2020 ju nahradil Richard Strapko, ktorého v lete tohto roka odvolal Palkovič. Nebol spokojný s tým, ako štátna poisťovňa, ktorá má stratu desiatky miliónov eur, pristúpila k plánu úsporných opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko