Na hlavný obsah

Jedna z najväčších dopravných tragédií Slovenska: Pri nehode električky zahynulo deväť ľudí

Nehoda sa stala pred 45 rokmi pri košickom amfiteátri.

Jedna z najväčších dopravných tragédií Slovenska: Pri nehode električky zahynulo deväť ľudí
Archívna snímka z nehody električky v Košiciach z roku 1978. Foto: RTVS

V Košiciach si pripomenuli jednu z najväčších dopravných tragédií na Slovensku. Dňa 30. októbra 1978 sa pri amfiteátri vykoľajila električka. Zahynulo pri tom deväť ľudí. Desiatky cestujúcich sa zranili. Najmladšie obete mali 14 rokov.

Bolo 7.20 h ráno. V električke sa viezlo asi 200 ľudí. Keď rýchlosť dosahovala približne 85 kilometrov za hodinu, súprava sa náhle vykoľajila.

„Išli sme veľmi rýchlo z kopca. Prvú zákrutu sme išli po dvoch kolesách, dopadli sme na všetky štyri. Tu je zastávka, no nestáli sme, išli sme ďalej. Zadný vozeň sa odtrhol, ten len spadol nabok. Ja som bol v zadnom vozni. Predný vozeň narazil do lipy, ktorá prepadla cez strechu a pod ňou ležali ľudia,“ priblížil momenty tragickej nehody preživší Ján Nemec.

Na tragické ráno nikdy nezabudne ani Terézia Šestáková. V električke zahynula jej 14-ročná dcéra. „Chodili sme po všetkých nemocniciach. Ja som tie zasklené dvere otvorila takou silou a rovno na zemi ležali naukladaní. Boli zakrytí, len podľa čižmičiek som spoznala, že to je ona,“ opísala mrazivé chvíle matka obete nehody Terézia Šestáková.

Tragickú nehodu električky v Košiciach pripomenula v reportáži redaktorka RTVS Katarína Zakuťanská:

Jeho dcéra sa do električky nezmestila

Fotograf Robert Berenhaut hovoril o 30. októbri ako o dni hrôzy. „Začal som fotografovať. V tom pribehli policajti, príslušníci Slovenskej národnej bezpečnosti, že je zakázané fotografovať, aby som išiel preč. V tom mi napadlo, že veď tou električkou ide moja 15-ročná dcérka,“ povedal fotograf Róbert Berenhaut.

Dcéra sa do preplnenej električky nakoniec nevošla. Dodnes koluje o príčine nehody viacero verzií. Oficiálna však znie – zlyhanie vodičky, ktorá taktiež zahynula. „Čo mi hovorili, vodička hlásila, že jej zlyhávajú brzdy a že dostala príkaz na poslednú jazdu. Nedozviete sa pravdu, nikto vám pravdu nepovie ani dodnes,“ dodal Šestáková.

„Uzavreli to tak, že na vine je šoférka. Nestisla brzdu, ale stískala všetko možné. Ale keď sme išli dole, ja som si nevšimol, že by sa otvorili dvere alebo zasvietili nejaké svetielka. Nestalo sa nič, len sme išli rýchlo,“ priblížil preživší Nemec.

Každému v Košiciach tragickú udalosť pripomína nielen pamätník, ale aj zastavenie električiek uprostred kopca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny