Na hlavný obsah

Záujem o očkovanie proti chrípke je na Slovensku nízky, vakcín je pritom dostatok

V košickej nemocnici rozšírili vakcinačné centrum.

Záujem o očkovanie proti chrípke je na Slovensku nízky, vakcín je pritom dostatok
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O očkovanie proti chrípke nemajú ľudia na Slovensku záujem. Vakcín je pritom dostatok a lekári očkovanie odporúčajú. Košická univerzitná nemocnica rozšírila svoje vakcinačné centrum. Očkujú tam už nielen proti proti covidu, ale aj proti chrípke či HPV vírusu.

„Niečo je systémom objednávky, niečo je systémom takým, že prídem a som zaočkovaný. Osveta je mimoriadne dôležitá, a práve tomuto môže pomôcť takéto komplexné centrum. Budeme pracovať, aby sme rozšírili možnosti očkovania o ďalšie vakcíny,“ priblížil riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ľuboslav Beňa.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS:

Vo štvrtok (19. 10.) začali s očkovaním zdravotníkov proti chrípke, no vakcína je pre všetkých. „Chrípka je ochorenie, ktoré môže mať najmä u rizikových skupín veľmi závažný priebeh, ktorý môže skončiť hospitalizáciou a niekedy aj úmrtím,“ informoval prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Za rizikové skupiny Jarčuška označil ľudí nad 60 až 65 rokov, ľudia či tých, ktorí majú závažné ochorenia. „Či už srdcovocievne, obličkové, pečeňové, ľudia s poruchou imunity a, samozrejme, rizikový je aj ten, kto už niekedy prekonal závažný priebeh či už chrípky, alebo v mladom veku mal závažný zápal pľúc,“ dodal.

V prípade choroby rozhoduje izolácia a aj kvalitné vetranie miestnosti. Prevenciou je aj dostatok pohybu a vitamínov. V očkovaní proti chrípke sa Slovensko nachádza na chvoste medzi krajinami Európskej únie.

„Problémom Slovenska je to, že tak, ako máme dobrý očkovací systém pre deti, zabudli sme na dospelých. Starší ľudia a dospelí neboli zvyknutí na to, že ich niekto osloví s potrebou očkovania. Západné krajiny majú preočkovanosť na úrovni 50 – 60 percent u ľudí nad 60 rokov a my máme okolo desať percent,“ uviedol primár kliniky infektológie košickej nemocnice Martin Novotný.

Očkovanie proti chrípke lekári odporúčajú práve teraz v októbri a v novembri, keď ochorenie ešte neprepuklo do epidémie. V košickej univerzitnej nemocnici zdravotníci očkujú vždy v utorok, stredu a štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko