Na hlavný obsah

Zemetrasenie na východe môže byť najsilnejšie za posledných 80 rokov

Zemetrasenie bolo cítiť v Prešovskom a Košickom kraji.

Zemetrasenie na východe môže byť najsilnejšie za posledných 80 rokov
Na snímke škody, ktoré spôsobilo zemetrasenie na východe krajiny. Foto: koláž RTVS/ diváčka Jana

Zemetrasenie, ktoré v pondelok (9. 10.) večer zasiahlo východ Slovenska môže byť najsilnejšie za posledných zhruba 80 rokov. Jeho sila bola päť stupňov, uviedlo to európske seizmologické centrum EMSC.

Zemetrasenie bolo cítiť v Prešovskom a Košickom kraji, na niektorých miestach sú menšie škody na budovách.

Podľa prvého merania EMSC malo zemetrasenie na východe Slovenska silu päť stupňov a ohnisko v hĺbke desať kilometrov. Epicentrum sa nachádzalo zhruba 20 kilometrov na severozápad od mesta Humenné.

Zemetrasenie potvrdil aj vedúci seizmologického oddelenia Slovenskej akadémie vied Kristián Csicsay. Podľa neho po spresnení odhadu bude jeho sila zrejme nižšia, ako koľko ohlásilo stredisko EMSC. Keby sa však potvrdila sila päť stupňov, tak by išlo podľa neho o najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku za posledných 80 rokov.

„Podľa prvých ručne spracovaných údajov sa ukazuje sila medzi 4,8 a 5,1 stupňa,“ uviedol na sociálnej sieti Ústav vied o Zemi Slovenskej akadémie vied. Podľa ústavu by mohli nastať ďalšie otrasy dostatočne silné na to, aby ich obyvatelia znovu pocítili.

„Veľké škody občania zatiaľ nehlásia. Ja mám napríklad v dome popukané steny,“ povedal agentúre TASR Michal Flešár, starosta obce Holčíkovce, ktorú zemetrasenie zasiahlo. V ďalších obciach v okolí Humenného ľudia otrasy rovnako cítili, zranených ale úrady nehlásia.

„Boli to silné otrasy, dostali sme hlásenie o mnohých škodách – popraskané steny, poškodený kostol,“ vyhlásil starosta ďalšej zasiahnutej obce Kvakovce Radovan Kapraľ.

Pozrite si, aké otrasy zažili obyvatelia na východe Slovenska:

autor: divák Tomáš z Kamenice nad Cirochou

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko