Na hlavný obsah

Ženy so psami a paralyzérmi zadržali skupinu migrantov na juhu Slovenska. Žiadali od nich doklady a posielali ich späť do Maďarska

Videom sa už zaoberá aj polícia.

Situácia s migrantmi sa na Slovensku vyhrocuje. Na internete sa objavilo video štyroch žien, ktoré od ľudí z cudziny požadovali dokumenty a posielali ich späť do Maďarska. Podľa politológa za radikálne správanie aj nedávno skončená predvolebná kampaň.

Skupina štyroch žien so psami zadržala približne 20 migrantov pri obci Veľká Čalomija neďaleko Veľkého Krtíša. Migrantom prikazovali, aby sedeli, niektorým sa aj vyhrážali elektrickým paralyzérom.

Videom sa zaoberali redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Lukáš Urbašík:

Miestni obyvatelia tvrdia, že nepoznajú ženy a že s migrantmi v obci problémy neboli a správali sa slušne.

Podľa profesora Jaroslava Ušiaka z Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela mohlo konanie občanov spôsobiť aj povolebná nálada v spoločnosti. „Kampaň častokrát ovplyvnila až radikálna alebo populistická rétorika,“ myslí si Ušiak.

Podľa dobrovoľníkov, ktorí sa s migrantmi pravidelne osobne stretávajú, nie sú títo ľudia konfliktní, a sú vďační za akúkoľvek pomoc.

„Sú väčšinou veľmi hladní a máme práveže opačný zážitok s nimi, že keď im napríklad dáme balík keksov a oni ho otvoria, tak prvé, čo urobia, je, že ponúknu nás tými keksami,“ uviedla dobrovoľníčka Ľubica Paulínyová.

Videom, kde štyri ženy zadržiavajú migrantov, sa už zaoberá aj polícia. Tá vyzýva ľudí, aby nebrali spravodlivosť do vlastných rúk, pretože môže ísť o trestný čin obmedzovania osobnej slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny