Na hlavný obsah

Americký Kongres získa viac času na zaistenie financovania vlády. Dočasný plán schválil aj Senát

Plán predstavil nový predseda Snemovne reprezentantov.

Americký Kongres získa viac času na zaistenie financovania vlády. Dočasný plán schválil aj Senát
Na snímke predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson. Foto: TASR/AP

Senát amerického Kongresu schválil v noci na štvrtok (16. 11.) dočasný plán, ktorý má zabrániť zastaveniu financovania vládnych inštitúcií – tzv. shutdownu. V utorok (14. 11.) ho odsúhlasila aj Snemovňa reprezentantov, informuje agentúra AFP.

Schválený plán, ktorý počas minulého víkendu predstavil nový predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson, má zaistiť financovanie niektorých federálnych úradov, agentúr a programov do 19. januára budúceho roka a ďalších do 2. februára.

Kongres tým získa niekoľko týždňov času na ďalšie diskusie o zaistení financovania vlády na celý nasledujúci rok.

Ak by Johnsonov plán neprešiel oboma komorami Kongresu, financovanie amerických vládnych inštitúcií by sa zastavilo o polnoci z piatka na sobotu (18. 11.). To by znamenalo aj pozastavenie vyplácania miezd pre približne 1,5 milióna zamestnancov federálnej vlády či uzavretie národných parkov, a to práve počas sviatkov Vďakyvzdania a Vianoc.

Dočasný plán na zamedzenie shutdownu nezahŕňa podporu pre Izrael, Ukrajinu, ochranu hraníc USA s Mexikom ani výrazné rozpočtové škrty, ktoré dlhodobo požadujú viacerí konzervatívni republikáni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet