Na hlavný obsah

Biely dom poprel, že by došlo k dohode Izraela a Hamasu o prepustení rukojemníkov

Dohoda mala zabezpečiť prepustenie vyše 50 rukojemníkov.

Biely dom poprel, že by došlo k dohode Izraela a Hamasu o prepustení rukojemníkov
Ilustračná snímka - Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biely dom v nedeľu (19. 11.) poprel správy o dosiahnutí dohody medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. Dohoda sa mala týkať potenciálneho prepustenia rukojemníkov výmenou za prestávky v bojoch. Reagoval tak na informácie denníka The Washington Post (WP), podľa ktorého strany už predbežnú dohodu dosiahli.

WP s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené s dohodou pôvodne tvrdil, že Izrael, Hamas a USA, ktoré ju sprostredkovávajú, sa dohodli na prepustení desiatok žien a detí, ktoré militanti zadržiavajú v pásme Gazy. Výmenou za to by sa mali zastaviť boje na minimálne päť dní.

„Zatiaľ sme sa nedohodli, ale naďalej sa usilovne snažíme o dosiahnutie dohody,“ uviedla hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová na sociálnej sieti X.

Podrobná, šesťstranová dohoda podľa WP predpokladá, že počas prestávky v bojoch prepustia prvých 50 alebo viac rukojemníkov, a to každých 24 hodín a v menších skupinách.

Prestávky by zároveň mali umožniť dodávku významného množstva humanitárnej pomoci vrátane paliva z Egypta do palestínskej enklávy. Podľa citovaných zdrojov by sa mohlo prepustenie rukojemníkov začať v priebehu niekoľkých dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet