Na hlavný obsah

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc trpí desať percent Slovákov. Postihuje najmä fajčiarov

Chorobou trpia aj ľudia pracujúci v znečistenom prostredí.

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc trpí desať percent Slovákov. Postihuje najmä fajčiarov
Na snímke röntgen pľúc. Foto: RTVS

V novembri si pripomíname svetový deň, ktorý venovali pacientom s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. U nás ňou trpí približne desať percent obyvateľov. Postihuje najmä fajčiarov alebo ľudí, ktorí pracujú či žijú v znečistenom prostredí.

Pán Dušan strávil celý pracovný život za volantom. Pred dôchodkom ho postihla choroba. Ešte donedávna sa nevedel zbaviť cigariet. „Bol som taký, že som nemohol prestať,“ povedal pacient Dušan Hrezdák. Dodal, že fajčil 50 rokov.

Viac o ochorení pľúc zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Miriam Hozzová:

„Zhruba 50 až 60 percent fajčiarov ochorenie chronickej obštrukčnej choroby pľúc získať môže,“ uviedol primár pneumológie vo Vyšných Hágoch Róbert Slivka.

Ide o chronické ochorenie, ktoré sa úplne vyliečiť nedá. V dôsledku častých zápalov priedušiek dochádza k ich zúženiu. Ochorenie sprevádzajú typické príznaky. „Veľa som kašľal a všelijaké možné tabletky som bral a nepomáhalo,“ opísal pán Hredzák.

„Ďalej môže pociťovať pískanie na prieduškách, hlavne pri výdychu a sťaženie dýchania. Najprv pri námahe a pri pokročilejšom ochorení je to už aj v kľude,“ priblížil pneumológ Slivka. Dochádza totiž k zníženej funkcii pľúc.

„Teraz ostalo tak, že už napríklad prejdem 100 metrov a musím si oddýchnuť, lebo ďalej nevládzem,“ uviedol Hredzák.

„Máme medikamentóznu liečbu, ktorá slúži na roztiahnutie tých zúženým priedušiek. Ale dôležitá je prevencia ďalších infekcií, ktoré môžu nasadnúť na toto ochorenie a spôsobiť takzvané akútne zhoršenie,“ ozrejmil Slivka.

Lekári pacientom radia aj očkovanie proti vírusovým ochoreniam, na ktoré sú náchylnejší. Predpokladom úspešnej liečby je aj vyhýbanie sa znečistenému prostrediu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko