Na hlavný obsah

Odborníci upozorňujú, že v tomto období rastie počet depresií aj samovrážd. Na kritické miesta umiestnili tabule s linkou pomoci

Po celom Slovensku je aktuálne viac ako 500 takýchto tabúľ.

Odborníci upozorňujú, že v tomto období rastie počet depresií aj samovrážd.  Na kritické miesta umiestnili tabule s linkou pomoci
Ilustračná snímka - tabuľa s informáciami o linke pomoci. Foto: RTVS

Podľa odborníkov na krízovú pomoc práve v tomto období rastie počet depresií, ďalších psychických problémov aj samovrážd. Na kritické miesta, kde si ľudia najčastejšie siahajú na život, umiestnili tabule s linkou pomoci.

Po celom Slovensku je aktuálne viac ako 500 tabúľ. Vďaka nim za posledné tri roky už požiadalo o pomoc 313 ľudí.

„Veď sa usmieva, nič jej nie je. Pozeráte sa na starú fotku, kde mám koncert, usmievam sa a vnútri bojujem o svoj život. Snažím sa zo všetkých síl, aby ste ani na moment nemali pocit, že je niečo inak.“ Toto sú slová speváčky Zuzany Smatanovej, ktorými priznala, že aj ona prechádzala hlbokou depresiou.

Duševnému zdraviu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Jozefína Ilavská:

„Pomohol mi štvorlístok vecí. Ozvať sa psychiatrovi, nasadiť lieky, chodiť na terapie a vlastná práca na svojom zdraví,“ dodala.

Tento týždeň verejnosťou otriasla dobrovoľná smrť 15-ročného chlapca, ktorý svoje problémy nezvládol. „Aj dnes nás kontaktuje veľké množstvo žiakov, aj spolužiakov, ktorí sú šokovaní tým, čo sa deje. A pripomenulo im to spomienky, ktoré aj oni sami prežili. Je dôležité, aby zafungoval systém pomoci, ak nefungoval doteraz,“ hovorí riaditeľ IPčka Marek Madro.

Tisícky volaní o pomoc

Od začiatku tohto roka prijali psychológovia z občianskeho združenia Ipečko viac ako 16 200 volaní o pomoc, ktoré súviseli s myšlienkami na samovraždu, z toho 3 400 bolo v naliehavej kríze.

„Príznaky môžu byť rôzne, môžu sa viac zmieňovať o smrti. Pochybnosti a zmysle života, zúženie záujmov. Dieťa, ktoré sa tešieva a zrazu je vážne, hĺbavé, samo,“ opisuje hlavná odborníčka pre psychológiu ministerstva zdravotníctva Katarína Jandová.

Ipečko preto s podporou Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) vyhľadalo miesta, kde najčastejšie dochádza k tragédiám. Osadili tam tabule s krízovými linkami.

„Veríme, že tieto aktivity pomôžu znižovať počet samovrážd na železnici a ŽSR naďalej budú poskytovať pomocnú ruku,“ vyhlásil generálny riaditeľ ŽSR Alexander Sako.

„Dovoľte nám, aby sme aj naďalej nezverejňovali informácie, kde sa tieto tabule nachádzajú. Našim cieľom nie je, aby tam ľudia na tie miesta prichádzali, ale aby tam vôbec nemuseli ísť,“ dodal Madro.

IPčko v tomto roku opravilo a osadilo už 52 tabúľ na vyše dvadsiatich miestach po celom Slovenku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko