Na hlavný obsah

Google chystá čistky. Od decembra začne odstraňovať niektoré kontá

Google pred vymazaním účtu pošle viacero oznámení.

Google chystá čistky. Od decembra začne odstraňovať niektoré kontá
Foto: SITA/AP

Spoločnosť Google sa snaží bojovať proti bezpečnostným hrozbám, ako sú spam, phishingové podvody a krádeže účtov.

Produktová manažérka Googlu Ruth Kricheliová ešte v máji na blogu uviedla, že niektoré rizikové účty budú vymazané. Avizované čistky by spoločnosť mala začať realizovať už od tohto decembra.

„Ak sa účet Google nepoužíva najmenej dva roky, môžeme ho od konca roka 2023 vymazať, a to aj obsah pracovného priestoru Google (Gmail, Dokumenty, Disk, Kalendár, Fotky a pod.),“ napísala.

Ak sa účet dlhší čas nepoužíva, tak podľa nej hrozí vyššie riziko jeho zneužitia. „Zabudnuté alebo neudržiavané účty sa často spoliehajú na staré alebo opakovane používané heslá, ktoré mohli byť kompromitované,“ vysvetlila.

Tieto opatrenia bude Google uplatňovať len na osobné účty, nemajú vzťah na účty organizácií, ako sú napríklad školy a podniky. Kricheliová napísala, že účty začnú odstraňovať najskôr v decembri 2023. Spoločnosť začne najprv odstraňovať kontá, ktoré boli vytvorené a už sa nikdy nepoužili.

Google vás upozorní

Google pred vymazaním účtu pošle viacero oznámení na e-mailovú adresu účtu a aj na e-mailovú adresu na obnovenie, ak bola zadaná.

Ak si chcete udržať konto Google, tak sa musíte do účtu prihlásiť aspoň raz za dva roky. „Ak ste sa nedávno prihlásili do svojho konta Google, alebo do niektorej z našich služieb, vaše konto sa považuje za aktívne a nebude vymazané,“ povedala produktová manažérka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet