Na hlavný obsah

Interview :24: Exšéf polície Hamran sa už do zboru nevráti. Prevelenie do Popradu považuje za zlomyseľnosť

Potvrdil, že do Policajného zboru sa už nevráti.

Interview :24: Exšéf polície Hamran sa už do zboru nevráti. Prevelenie do Popradu považuje za zlomyseľnosť
Na snímke bývalý prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Foto: RTVS

Bol policajtom v najvyššej funkcii, aktuálne je v civile. Zo zboru odišiel za nie úplne štandardných okolností. Bývalý policajný prezident Štefan Hamran ešte pred voľbami uviedol, že odíde z funkcie šéfa polície, ak vyhrá strana Smer-SD.

„Ja som si myslel, že odídem spôsobom, ako všetci moji predchodcovia. Myslel som si, že sa stretnem s ministrom vnútra, podáme si ruky a predložím mu personálny rozkaz,“ povedal v relácii Interview :24.

Okolnosti boli iné. „Pôvodne som chcel ukončiť pôsobenie do konca tohto kalendárneho roka. Akceptoval som výsledky volieb a to, že s nimi nedokážem spolupracovať,“ dodal.

Povedal, že ešte dva týždne pred príchodom nového ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) požiadal o uvoľnenie. „Pripravili mi personálny rozkaz a 24. októbra som odišiel do výsluhového dôchodku. Mrzelo ma, že na tri dni ma úplne zbytočne preložili do Popradu,“ kritizoval exšéf polície.

Podľa jeho slov ho minister vnútra ešte 26. októbra zavolal na stretnutie, teda v deň, keď ho odvolal. „Na poslednú hodinu to zrušili a nakoniec prišiel generálny riaditeľ sekcie personálnych činností a ten mi doručil personálny rozkaz, že na ďalší deň mám nastúpiť do Popradu,“ uviedol s tým, že išlo podľa neho o „zlomyseľnosť“.

„Nemal som problém ísť slúžiť do Popradu, ale keď ste z Komárna, tak je to trochu od ruky,“ vysvetlil. Tvrdil, že v každom okrese boli voľné miesta. Ako príklad uviedol odchod jeho predchodcu Tibora Gašpara, ktorý bol po odvolaní prevelený do Nitry, odkiaľ aj pochádza.

„Treba s políciou pracovať, treba robiť školenia a treba im hlavne vysvetľovať. Ak im nebude vysvetľovať manažment, tak im budú vysvetľovať politici. Tí nikdy nič dobré do polície nepriniesli,“ povedal Hamran. Potvrdil, že do Policajného zboru sa už nevráti, aké budú jeho ďalšie kroky a či zostane vo pôsobiť vo verejnom priestore zatiaľ neprezradil. Rozhodnúť by sa chcel do dvoch mesiacov.

Reagoval aj na kroky Šutaja Eštoka

Sudca z Mestského súdu BA IV Michal Kubiš vydal opatrenie, že prvý policajný viceprezident Branko Kišš sa má vrátiť do funkcie po tom, ako ho minister vnútra odvolal.

Šutaj Eštok sudcovi následne pohrozil disciplinárnym stíhaním. Neskôr sa ospravedlnil. Výroky nového ministra vnútra zarezonovali aj medzi členmi Súdnej rady. Šéf rady Ján Mazák sa postavil na stranu sudcu Kubiša. Slová ministra vnútra označil za „hrubý nátlak a pôsobenie na výkon funkcie sudcu v priamom prenose“.

„Bývalý premiér zaútočil na vyšetrovateľov, označil ich za zvieratá, za zločincov a vyhrážal sa im. Politická kultúra dnes pokračuje a vyhrážajú sa aj sudcom trestným konaním,“ reagoval Hamran na kroky ministra vnútra.

Podľa neho rozhodovanie o tom, čo je a čo nie je zákonné, prináleží nezávislým súdom. „Som nesmierne rád, že sudcovská komunita sa zomkla a povedala, že toto je neprípustné,“ povedal Hamran.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko