Na hlavný obsah

Izraelčania protestovali pred rezidenciou premiéra Netanjahua. Žiadajú, aby prijal zodpovednosť za svoje zlyhanie

Protestujúci pri jeho dome prelomili policajné zátarasy.

Izraelčania protestovali pred rezidenciou premiéra  Netanjahua. Žiadajú, aby prijal zodpovednosť za svoje zlyhanie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Stovky ľudí v sobotu (4.11.) večer protestovali v Jeruzaleme pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informovali tlačové agentúry. Mnoho ľudí v Izraeli pociťuje hnev po tom, ako ozbrojenci z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas pred mesiacom nečakane a brutálne zaútočili v izraelských obciach pozdĺž hraníc s Pásmom Gazy.

Protestujúci pri Netanjahuovom dome prelomili policajné zátarasy a ochrancovia poriadku ich zatláčali späť. Ľudia mávali izraelskými vlajkami a kričali „Do väzenia!“.

Agentúra Reuters píše, že v izraelskej spoločnosti opadol prvotný šok z útokov zo 7. októbra, pri ktorých stovky ozbrojencov Hamasu prenikli na izraelské územie, kde zavraždili vyše 1 400 ľudí, hlavne civilistov, a ďalších najmenej 240 odvliekli do Gazy ako rukojemníkov.

Netanjahu doteraz neprijal osobnú zodpovednosť za zlyhanie bezpečnostných zložiek štátu. Časť ľudí začala žiadať, aby tak urobil.

Pri proteste v Tel Avive tisícky ľudí niesli fotografie niektorých rukojemníkov držaných v Gaze. Demonštranti mali plagáty s nápismi „Prepustite rukojemníkov za akúkoľvek cenu“ a kričali „Okamžite ich dostaňte domov“.

Bola medzi nimi tiež Ofri Bibasová-Levyová, ktorej bojovníci Hamasu uniesli brata, štvorročného a desaťmesačného synovca. „Nevieme, kde sú, nevieme, v akých podmienkach ich držia,“ povedala. Dodala, že si robí starosti, či jej malí synovci majú dostatok jedla.

Väčšina Izraelčanov chce rezignáciu premiéra

V reakcii na útoky Hamasu Izrael vedie v Pásme Gazy rozsiahle vojenské operácie, pri ktorých podľa Hamásom ovládaného ministerstva zdravotníctva prišlo o život asi 9 500 ľudí.

Reuters pripomína, že už pred súčasnou vojnou bol Netanjahu politikom, ktorý v krajine vzbudzoval vášne. Čelil obvineniu z podvodu, korupcie a zneužitia dôvery.

Premiér popiera, že by sa dopustil čohokoľvek nezákonného. Presadil tiež reformu, ktorá obmedzuje pozíciu justície a kvôli ktorej sa v krajine pravidelne konali mnohotisícové demonštrácie.

Podľa v sobotu zverejneného prieskumu televízie Channel 13 si 76 percent Izraelčanov myslí, že Netanjahu, ktorý je v úrade premiéra už šiestykrát, by mal rezignovať. Skoro dve tretiny opýtaných uviedli, že v krajine by sa okamžite po skončení vojny s Hamásom mali konať voľby.

Čo sa týka viny za útoky Hamasu, 44 percent ľudí ju pripisuje Netanjahuovi, 33 percent vedenia armády a spravodajských služieb a päť percent ministrovi obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet