Na hlavný obsah

Kauzu okolo čurillovcov viedol zaujatý vyšetrovateľ, rozhodla policajná inšpekcia

Podľa obhajcu Kubinu by ich mali zbaviť obvinení.

Kauzu okolo čurillovcov viedol zaujatý vyšetrovateľ, rozhodla policajná inšpekcia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V kauze takzvaných čurillovcov došlo k zvratu. Policajná inšpekcia rozhodla, že prípad celé dva roky viedol zaujatý vyšetrovateľ. Obhajca obvinených policajtov teraz žiada, aby im bezodkladne zrušili obvinenie. Na ťahu je dozorujúci prokurátor.

Policajti okolo Jána Čurillu opakovane upozorňovali, že vyšetrovateľ inšpekcie Michal Kulich je voči nim zaujatý. On sa však z ich prípadu nevylúčil. Namiesto toho zhromažďoval dôkazy, vypočúval svedkov, až napokon čurillovcov obvinil. Situácia sa však zvrtla a inšpekčný vyšetrovateľ Kulich už na prípade nepracuje.

„Vo veci zaujatosti konal priamy nadriadený vyšetrovateľa a ak vznikli nejaké pochybnosti o zákonnosti postupu v danom konaní, bude sa tým zaoberať dozorujúci prokurátor,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Čistkám v polícii sa v Správach RTVS venovala redaktorka Iveta Vanková:

„Co bude ďalej s obvinením takzvaných čurillovcov, nateraz známe nie je. Dozorový prokurátor Juraj Chylo do uzávierky nereagoval.

Podľa obhajcu obvinených čurillovcov Petra Kubinu to znamená, že všetky doterajšie rozhodnutia, ktoré na prípade urobil vyšetrovateľ Kulich, sú nezákonné, vrátane ich obvinenia.

„Je to určite významný obrat v celom konaní. Akékoľvek rozhodnutia, ktoré boli prijaté, aj obvinenie, je na nezákonnom základe a malo by sa zrušiť,“ uviedla exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

Obavy z pomsty

Progresívne Slovensko má obavy, že ak sa aj zruší čurillovcom obvinenie, koalícia sa im bude chcieť pomstiť inak. „Ja si myslím, že to bude pokračovať inými prostriedkami, že sa budú snažiť nájsť iné právne formy, ako pokračovať v šikanovaní policajtov,“ zdôraznil predseda PS Michal Šimečka.

Na čele rezortu vnútra je Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Stihol vymeniť šéfa polície aj inšpekcie. Vyhlásil, že doba politickej pomsty sa skončila. Podporu má aj u straníckeho šéfa.

„Nech sa potrestá každý, kto spáchal trestnú činnosť. Ale aj tí policajti, ktorí zneužili právomoc, ak sa im to preukáže. Nikto nesmie byť nad zákon a ani páni čurillovci a spol,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Čurillovci sú aktuálne postavení mimo služby. Ak sa preukáže, že ich trestné stíhanie je protizákonné a ak ich zbavia obvinenia, nie je vylúčené, že sa vrátia do svojich funkcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko