Na hlavný obsah

Kúpil si úmrtný list, lebo sa nechcel vrátiť na front na Ukrajine. Súd poslal Rusa do väzenia za dezerciu

Policajti zistili, že dokument je falošný.

Kúpil si úmrtný list, lebo sa nechcel vrátiť na front na Ukrajine. Súd poslal Rusa do väzenia za dezerciu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojenský súd v Rusku poslal na päť rokov do trestaneckej kolónie za dezerciu muža z Burjatska, ktorý si pre seba kúpil úmrtný list, aby nemusel ísť späť na front na Ukrajinu. Informuje o tom Rádio Sloboda na svojej internetovej stránke.

Zorigta Arabžajeva odviedli do armády v novembri minulého roka. Na jar prišiel domov na dovolenku, do služby k jednotke sa ale už nevrátil. Keď si pre neho prišla domov vojenská polícia, jeho syn im ukázal otcov úmrtný list. Neskôr však policajti zistili, že dokument bol falošný a Arabžajeva 4. mája zadržali.

Muž na súde vysvetľoval, že sa nechcel vracať na Ukrajinu pre psychický stav svojej manželky. Vlani v septembri zomrel pri dopravnej nehode jeden zo synov, o dva mesiace neskôr musel narukovať Zorigto.

Keď bol doma na dovolenke, manželka sa vyhrážala, že ak sa vráti do vojny, spácha samovraždu. V tejto situácii sa muž rozhodol objednať si pre seba úmrtný list.

Súd pripustil, že v rodine panovala „negatívna psychická atmosféra“, ktorá mala vplyv na správanie obžalovaného. Napriek tomu Arabžajevovi uškodilo to, že jeho manželka nevyhľadala lekársku pomoc a on sám jej vraj nepomáhal v tom, aby sa jej takejto pomoci dostalo.

Rádio Sloboda uvádza, že ruské súdy často rozhodujú o vojakoch, ktorí bez povolenia opustili svoju jednotku. Častejšie od súdov odchádzajú s nepodmienečnými trestami v trestaneckej kolónii, niekedy dostávajú podmienečné tresty.

Podľa niektorých právnikov podmienečné tresty súdy udeľujú preto, aby armáda mala možnosť odsúdeného poslať bojovať na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet