Na hlavný obsah

Lyžiar, ktorý na svahu zapríčinil smrť chlapca (†8), priznal vinu pred súdom

Definitívny trest sa na súde zatiaľ nedozvedel.

Lyžiar, ktorý na svahu zapríčinil smrť chlapca (†8), priznal vinu pred súdom
Na archívnej snímke vinník februárovej tragédie na lyžiarskej zjazdovke 21-ročný Jakub. Foto: RTVS

Na Okresnom súde v Čadci sa začalo pojednávanie s 21-ročným lyžiarom, ktorý na svahu zrazil osemročného chlapca. Ten zraneniam podľahol. Mladíkovi hrozia dva až päť rokov za mrežami.

Tragická zrážka dvoch lyžiarov sa stala ešte vo februári tohto roka v lyžiarskom stredisku Veľká Rača – Oščadnica. Zostal po nej bezvládne ležať osemročný chlapec. Leteckí záchranári ho transportovali do nemocnice. Zraneniam však podľahol. Polícia obvinila 21-ročného Jakuba.

Súdnemu pojednávaniu s 21-ročným lyžiarom, ktorý usmrtil osemročného chlapca sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Terchovčan Jakub podľa obžaloby neprispôsobil rýchlosť a spôsob jazdy. Trestným rozkazom ho odsúdili na trest odňatia slobody s podmienečným odkladom.

„Tento trest prokuratúra nepovažovala za primeraný k spáchanému trestnému činu a preto podala odpor voči trestnému rozkazu. Odpor podali aj poškodení,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Martin Kokles.

Prokurátor požaduje nepodmienečný trest

Mladík sa tak prvýkrát postavil pred súd. Prokurátor požaduje nepodmienečný trest, aby bol výstrahou aj pre ostatných lyžiarov. „Môj klient sa priznal ku vine, urobil vyhlásenie o vine ale vo vzťahu k tej vine je podľa môjho názoru je tam spoluzodpovednosť aj ďalších osôb,“ uviedol advokát obžalovaného Ján Halagan.

„Súd preto vykonával dokazovanie už len v súvislosti s rozhodovaním o treste a o náhrade škody. Na hlavnom pojednávaní súd vypočul obžalovaného a poškodených, teda rodičov zosnulého,“ informovala hovorkyňa Okresného súdu v Čadci Anna Dudová Záborská.

Rodičia žiadajú odškodné vo výške 30-tisíc eur. Obžalovaný vypovedal, že všetko zaplatí. Jeho obhajca navrhol vypočuť rodinnú známu, ktorá mala na usmrteného chlapca dohliadať. Sudkyňa preto pojednávanie odročila.

Jakub tak svoj definitívny trest zatiaľ nepozná. pojednávanie bude pokračovať v januári, keď súd vypočuje ďalších svedkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny