Na hlavný obsah

Medzinárodný olympijský výbor oznámil mená preferovaných kandidátov na ZOH 2030 a 2034

O ZOH v roku 2030 mali záujem aj Švédsko a Švajčiarsko.

Medzinárodný olympijský výbor oznámil mená preferovaných kandidátov na ZOH 2030 a 2034
Na snímke olympijská vlajka. Foto: TASR

Preferovaným kandidátom na usporiadanie ZOH v roku 2030 je Francúzsko, o štyri roky neskôr by sa zimné hry mali uskutočniť v americkom stredisku Salt Lake City. V stredu (29. 11.) o tom informoval Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po zasadnutí exekutívy v Paríži. S oboma kandidatúrami teraz MOV odštartuje exkluzívne separátne rokovania.

„MOV teraz odštartuje podrobnejšie diskusie s preferovanými hostiteľmi na čele s ich národnými olympijskými výbormi s cieľom rozhodnúť o dejiskách oboch edícií na 142. zasadnutí MOV v júli budúceho roka v Paríži,“ uviedol MOV v stredu vo svojom oficiálnom stanovisku. Exekutíva MOV sa navyše rozhodla pozvať zástupcov Švajčiarska na „privilegovaný dialóg“ o usporiadaní ZOH v roku 2038.

„Čo naozaj vyniklo v prípade projektov francúzskych Álp a Salt Lake City, bola ich vízia pre športový zážitok, ich podpora regionálnych a národných plánov v oblasti sociálno-ekonomického rozvoja a veľmi silná podpora zo strany verejnosti a vlády,“ vysvetlil člen MOV Karl Stoss.

MOV momentálne vyberá kandidátske krajiny aj podľa toho, aký vplyv budú mať ich projekty na klímu. V tejto súvislosti si dal vypracovať štúdiu, podľa ktorej je do roku 2040 schopných usporiadať ZOH len 10 krajín.

Francúzsko naposledy hostilo ZOH v roku 1992 v Albertville, predtým aj v Chamonix 1924 a v Grenobli 1968. Teraz by malo byť centrom prímorské stredisko Nice spolu s alpskými regiónmi krajiny (Meribel, Courchevel, Val d’Isere a La Clusaz).

O zimnú olympiádu v roku 2030 mali záujem aj Švédsko a Švajčiarsko. Americké mesto Salt Lake City, ktoré už ZOH hostilo v roku 2002, sa vyprofilovalo napokon ako jediný zostávajúci kandidát na hry v roku 2034.


Predchádzajúce zimné olympijské hry boli v roku 2022 v Pekingu, v roku 2026 budú v Miláne a Cortine d’Ampezzo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport