Na hlavný obsah

Ministerstvo investícií čelí pokute, ide o tablety pre seniorov. Okrem V. Remišovej pochybili aj R. Raši či P. Pellegrini

Ministerstvo zverejnilo osobné údaje seniorov.

Ministerstvo investícií čelí pokute, ide o tablety pre seniorov. Okrem V. Remišovej pochybili aj R. Raši či P. Pellegrini
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie pochybilo pri projekte tabletov pre seniorov. Zverejnilo osobné údaje dôchodcov, ktorí sa doň zapojili. Úrad na ochranu osobných údajov preto rezortu udelil pokutu.

Podľa úradu však nepochybila len exministerka Veronika Remišová, ale aj Richard Raši či Peter Pellegrini, ktorí riadili informatizáciu pred ňou.

„Len 13 percent seniorov používa internet alebo digitálne zariadenie na internetbanking,“ povedala v roku 2022 ako bývalá ministerka financií Veronika Remišová. Týmito slovami ešte pred rokom a pol zdôvodňovala nový projekt digitálnych seniorov.

O pochybení pri projekte tabletov pre seniorov zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Katarína Wildová:

Školenie absolvovalo viac ako dvetisíc dôchodcov, ktorí dostali z Plánu obnovy aj tablet. Problém nastal, keď ministerstvo zverejnilo darovacie zmluvy v centrálnom registri, no v asi stovke z nich zabudlo zakryť osobné údaje.

„Mali zverejnené nielen meno, ale aj adresu, rok narodenia, kontakt na nich. Čiže táto skupina, ktorá je najzraniteľnejšia z hľadiska rozličných šmejdov, aby týchto ľudí okradli. Je to z môjho pohľadu naozaj príklad toho, keď niekto riadi niečo, čo riadiť nevie,“ vyjadril sa k situácii minister investícií Richard Raši.

Podľa špecialistu na informačné technológie môžu byť takto zverejnené osobné údaje zneužité aj pri žiadosti o pôžičku alebo online nákupoch. „Tie údaje v žiadnom prípade nemali byť zverejnené. Na to existuje samozrejme softvér a nie je to nič svetoborného ani drahého,“ ozrejmil šéfredaktor TouchIT Ondrej Macko.

Pokuta sa netýkala len digitálneho seniora

Projekt digitálneho seniora mal za čias úradovania Veroniky Remišovej na starosti jej neskorší nástupca Peter Balík. „Dôvodom tohto pochybenia bol aj úradnícky faktor, ale bol to aj taký chýbajúci softvér na anonymizáciu údajov, ktorý malo k dispozícii len pár úradníkov na ministerstve. Akonáhle na to ministerstvo prišlo, tak tento softvér zabezpečilo plošne,“ povedal.

Peter Balík tvrdí, že ministerstvo svoje pochybenie samo nahlásilo Úradu na ochranu osobných údajov. Podľa úradu sa však netýkala len zlyhania pri projekte digitálneho seniora, ale aj pri ďalších vyše dvesto zmluvách uzatvorených od roku 2016.

„Richard Raši tu vyťahuje pokutu 8-tisíc eur, ktorá však zahŕňa porušenie ochrany osobných údajov aj z obdobia od roku 2016, teda počas pôsobenia samotného Richarda Rašiho a Petra Pellegriniho,“ uviedla Veronika Remišová.

„Keď to tak bolo, prečo o tom neinformovala? Nie, tieto chyby a takýto projekt vznikol prvý raz za Veroniky Remišovej,“ reagoval Richard Raši. Podľa Úradu na ochranu osobných údajov však v týchto zmluvách zverejnilo ministerstvo dokonca aj rodné čísla. Takáto chyba je podľa IT špecialistu ešte horšia.

„Ak by som niekde zverejnil trebárs číslo svojho občianskeho preukazu, tak dobre, urobil som chybu, vystavím si nové, ale rodné číslo sa proste nedá zmeniť,“ vysvetlil Ondrej Macko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko